Nelu Tătaru: Zeci de persoane s-au întors sau urmează să se întoarcă din apropierea zonelor din Italia unde există coronavirus

Zeci de români s-au întors sau urmează să se întoarcă din apropierea zonelor din Italia unde s-au înregistrat cazuri de coronavirus. Printre ei se află și cadre didactice și elevi din Alba, care urmează să se întoarcă în această seară dintr-o excursie. Este declarația în exclusivitate pentru Ro Health Review a secretarului de stat în Ministerul Sănătății Nelu Tătaru.

Nelu Tătaru a precizat că DSP-urile din zonele unde se află aceste persoane au fost anunțate, iar oamenii au fost identificați și evaluați.

 

Elevii şi profesorii unui liceu din Alba Iulia vor fi plasați în izolare la domiciliu

 

Elevii şi profesorii unui liceu din Alba Iulia care se reîntorc duminică seara acasă după o excursie de câteva zile în Italia nu vor mai fi plasaţi în carantină într-un spaţiu pus la dispoziţie de către autorităţi, ci fiecare va rămâne în izolare la domiciliu, urmând ca starea de sănătate a acestora să fie monitorizată zilnic în perioada următoare.
Potrivit prefectului de Alba, Nicolae Albu, s-a luat decizia ca membrii grupului să rămână în izolare la domiciliu. Aceştia vor fi monitorizaţi zilnic din punct de vedere al stării de sănătate în următoarele două săptămâni, potrivit Agerpres.
Iniţial, autorităţile au transmis că cei 51 de excursionişti urmau să fie plasaţi, cel mai probabil, în carantină într-un spaţiu care urma să fie identificat până la sosirea lor, deoarece ar fi fost într-o zonă de risc.
Copiii şi cadrele didactice ar fi fost prezenţi, printre altele, la Carnavalul de la Veneţia.
Amintim că deputatul liberal de Alba Florin Roman a explicat, duminică, pe pagina sa de Facebook, că a fost contactat de către unii părinţi pentru a i se solicita ajutorul pentru întoarcerea de urgenţă a copiilor acasă, dintr-o excursie din Veneţia, urmând ca, la sosire, să fie introduşi în carantină pentru două săptămâni.
„Doresc să fac următoarele precizări în legătură cu situaţia grupului de elevi de la Liceul de Arte ‘Regina Maria’ din Alba Iulia, care se întoarce astăzi de la Veneţia, Italia: (…) azi noapte, în jurul orei 24,00, am fost alertat de către preşedintele Consiliului judeţean Alba şi de părinţi, solicitându-mi-se ajutorul pentru întoarcerea de urgenţă a copiilor acasă; am luat legătura urgent cu miniştrii de Externe şi Educaţiei, cu secretarul de stat de la Ministerul Sănătăţii, cu Inspectorul general Cornel Sandu şi s-a decis, peste voinţa firmei organizatoare a excursiei, astăzi dimineaţa la ora 6.00, întoarcerea copiilor in România, de urgenţă. Ministrul Monica Anisie a facilitat aşteptarea copiilor din Alba la frontieră, pentru prima evaluare, iar în această seară vor ajunge acasă la Alba Iulia; întrucât regiunea Veneto este introdusă de sâmbătă noaptea în ‘lista scurtă’, copiii urmează să fie introduşi în carantină timp de 14 zile, urmând sa fie evaluaţi la intrarea şi ieşirea din carantină”, a scris, pe FB, Florin Roman.
Pe de altă parte, premierul Ludovic Orban a declarat că grupul nu vine dintr-o zonă de focar şi, în consecinţă, recomandarea este ca elevii şi profesorii să membrii grupului să stea izolaţi acasă, fără a intra în carantină.
„Recomandarea va fi să stea izolaţi acasă, nu vor intra în carantină, pentru că acel autocar nu vine din zona respectivă. Este vorba despre 50 de copii. Chiar am discutat cu ministrul Sănătăţii pe tema aceasta şi având în vedere că nu vin din zonă de focar nu se va lua decizia de a fi ţinuţi în carantină 14 zile şi va exista solicitarea pentru fiecare familie să stea copilul acasă”, a declarat Orban.
Grupul, care a intrat în ţară prin Vama Borş, ar urma să ajungă în Alba Iulia, către miezul nopţii, autocarul fiind însoţit pe traseu de către o maşină de poliţie.

 

Măsuri suplimentare luate de România în fața epidemiei de coronavirus

 

Persoanele care sosesc în România Italia, țară unde s-au înregistrat peste 100 de cazuri de coronavirus, vor completa un chestionar, precum cel completat de persoanele venite din China.

În acesta, călătorilor le sunt cerute datele de contact, sunt întrebaţi dacă au stat într-o zonă unde erau persoane infectate cu coronavirus,  dacă au intrat în contact direct cu astfel de persoane în ultimele 15 zile, dacă au fost internați în ultimele 21 de zile și dacă au avut simptome de infectare cu coronavirus, precum febră, tuse şi dureri de cap.

Potrivit MAE, consulatele românești din Italia au transmis liste cu românii stabiliți, cu forme legale, în Italia.

Nelu Tătaru a precizat că echipele medicale de la punctele de trecere a frontierei -atât aeriene, cât și terestre – au fost suplimentate.

” Autoritățile de sănătate publică vor include persoanele care sosesc în România din localitățile afectate din regiunea Veneto și din provincia Lodi/Lombardia sau care au calatorit în aceste localități în ultimele 14 zile, în categoria celor care trebuie să stea după intrarea în țară în condiții de carantină timp de 14 zile. Aceste măsuri sunt similare cu cele aplicate de autoritățile italiene (…) Vor fi suplimentate măsurile de control și prevenire a infecției cu noul coronavirus la punctele de frontieră terestre, maritime/ fluviale și aeriene. Ministerul Sănătății va asigura personalul medical necesar în punctele de trecere a frontierei, cu specialiști din cadrul direcțiilor de sănătate publică, inclusiv prin detașare din alte județe si unități sanitare. Toate persoanele, care se încadrează în definiția de caz suspect, vor fi raportate imediat de către toate unitățile sanitare unde acestea se prezintă (unitățile primiri urgențe, spitale, medici de familie) la direcțiile de sănătate publică și la Serviciul de monitorizare din cadrul DSU”, a transmis Ministerul Sănătăți într-un comunicat.

Până acum autorităţile italiene nu au raportat cazuri cu români care să aibă simptomele infecţiei.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.