Neuralink, compania lui Elon Musk, identifică un potențial partener pentru implanturi cerebrale

Compania de implanturi cerebrale a lui Elon Musk, Neuralink, a contactat unul dintre marile centre de neurochirurgie din SUA ca potențial partener de studii clinice.

Interesul este motivat de contextul în care se pregătește să-și testeze dispozitivele pe oameni, după ce autoritățile de reglementare vor permite, potrivit Reuters.

Neuralink cercetează modalități de implanturi cerebrale chiar de la începuturile sale, din 2016, și motivează că acestea ar putea fi un remediu pentru afecțiuni insolubile, cum ar fi paralizia și orbirea.

Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA) a refuzat să comenteze eforturile companiei de a găsi un asocia pentru studiile sale clinice, după ce, la începutul anului trecut, i-a respins solicitarea, invocând preocupări majore de siguranță.

De atunci, compania a lucrat pentru a răspunde preocupărilor agenției și nu este clar dacă și când va avea succes, notează sursa citată.

Neuralink a discutat cu Barrow Neurological Institute, o organizație de cercetare și tratare a bolilor neurologice cu sediul în Phoenix, Arizona, pentru a ajuta la realizarea testelor pe oameni, conform unor surse ale agenției.

Demersurile Neuralink ar putea eșua

Este posibil ca discuțiile să nu ducă la un rezultat iar compania a discutat și despre parteneriatul cu alte centre, au adăugat sursele sub anonimat însă Reuters nu a putut verifica cel mai recent stadiu al discuțiilo iar reprezentanții Neuralink nu au răspuns solicitărilor presei.

la rândul său, Francisco Ponce, directorul Centrului Barrow pentru Neuromodulație și Programul de Rezidenție în Neurochirurgie, a refuzat să comenteze cu privire la eventualul demers susținut de Neuralink, limitându-se doar la precizarea că instituția pe care o reprezintă este bine poziționată pentru a efectua astfel de cercetări asupra implanturilor din cauza istoricului său lung în acest domeniu.

Recente eforturi ale Neuralink vin simultan cu două anchete federale americane

Departamentul Agriculturii al SUA a început să cerceteze potențialele încălcări ale bunăstării animalelor la Neuralink anul trecut; actualii și foștii angajați au îngrijorări detaliate către Reuters cu privire la experimentele grăbite pe animale ale companiei, care au dus la suferințe inutile și decese .

La rândul său, Departamentul de Transport al SUA a declarat că investighează potențiala manipulare greșită a agenților patogeni periculoși în timpul parteneriatului companiei privind testele pe animale cu Universitatea din California, Davis, între 2018 și 2020.

Centrul Barrow a ajutat la standardizarea intervențiilor chirurgicale de implant pe creier când pacientul poate rămâne adormit, un pas cheie în a face acest lucru mai acceptabil pentru un set larg de populație, un aspect în conformitate cu viziunea lui Musk pentru cipul cerebral al companiei sale. Însă, dispozitivele pe care centrul amintit le-a implantat până acum sunt diferite de cele ale lui Neuralink.

Implantul Neuralink este un dispozitiv de interfață cu computerul creierului (BCI) și utilizează electrozi care pătrund în creier sau care stau pe suprafața acestuia pentru a comunica direct cu computerele. În context, nicio companie nu a primit aprobarea SUA pentru a aduce pe piață un implant BCI dar CEO-ul miliardar al Tesla Inc (TSLA.O) și proprietarul majoritar al Twitter afișează optimism și a declarat că implanturile sale vor deveni la fel de prezente precum operațiile oculare Lasik.

Barrow lucrează cu dispozitive de stimulare profundă a creierului, care au primit aprobarea FDA în 1997 pentru a ajuta la reducerea tremorului Parkinson și au fost implantate la peste 175.000 de pacienți.

Promisiunile lui Musk

Miliardarul american a dat asigurări că Neuralink îi va ajuta pe cei paralizați să meargă, pe orbi să vadă și, în cele din urmă, îi va transforma pe oameni în cyborgi.

Dar firma încă se luptă să obțină aprobarea studiilor clinice sub pretextul unui obiectiv relativ modest de a ajuta persoanele cu dizabilități să scrie la o tastatură, relatează Reuters, într-un amplu material referitor la demersurile companiei.

În motivarea deciziei, agenția americană a invocat zeci de probleme pe care compania trebuie să le adreseze înainte de testarea umană printre care și bateria de litiu a dispozitivului care vine cu riscul ca firele minuscule ale implantului să migreze în alte zone ale creierului; totodată sunt și întrebări despre dacă și cum poate fi îndepărtat implantul dispozitivului fără a deteriora țesutul cerebral.

La un an de la respingere, Neuralink încă lucrează pentru a răspunde preocupărilor agenției dar nu a dezvăluit detalii despre solicitarea de a realiza teste clinice, respingerea FDA sau amploarea preocupărilor agenției întrucât, în calitate de companie privată, nu ar avea obligația să dezvăluie investitorilor astfel de interacțiuni de autoritățile de reglementare.

Respingerea semnalează îngrijorări, potrivit unor experți

Musk păstrează încrederea deplină a multor angajați fideli Neuralink și a unor investitori din industrie care indică reușite din trecut în abordarea provocărilor extreme în calitate de fondator al Tesla și constructor de rachete SpaceX.

În decursul timpului, Musk a detaliat o viziune îndrăzneață pentru Neuralink: atât persoanele cu dizabilități, cât și cele sănătoase vor intra în spațiile rezidențiale pentru inserții chirurgicale rapide ale dispozitivelor cu funcții variind de la vindecarea obezității, autismului, depresiei sau schizofreniei până la navigarea pe web și telepatie – relatează Reuters.

Potrivit declarațiilor lui Musk, cipurile amintite vor transforma oamenii în cyborgi care se pot feri de amenințarea provenită de mașinile alimentate de inteligența artificială.

Termenele ratate de Musk pentru aprobarea FDA a Neuralink

Reuters, relatează demersurile insistente ale Neuralink în depășirea unor bariere etice și legale:

Iulie 2019:Musk spune că Neuralink își propune să primească aprobarea de reglementare pentru studiile umane ale implanturilor cerebrale până la sfârșitul anului 2020.

Februarie 2021: Musk tweets: „Neuralink lucrează din greu pentru a asigura siguranța implantului și este în strânsă comunicare cu FDA. Dacă lucrurile merg bine, am putea face studii umane inițiale în cursul acestui an.

Aprilie 2022: Musk îi spune unui reporter că „aspirațional” compania își propune să obțină aprobarea FDA pentru a „face primul implant uman în acest an”.

Noiembrie 2022: Musk tweets: „Acum suntem încrezători că dispozitivul Neuralink este gata pentru oameni, astfel încât calendarul este o funcție de lucru prin procesul de aprobare FDA.” La „show-and-tell”-ul lui Neuralink susține că se așteaptă ca dispozitivul să fie utilizat de om în șase luni și că îl consideră suficient de sigur pentru propriii săi copii.

„Aș putea avea un dispozitiv Neuralink implantat chiar acum și nici nu ați ști”, a spus Musk la prezentarea din 30 noiembrie, un eveniment livestreamed „show and tell”, iar la un alt eveniment al companiei publice din 2020, a spus: „Veți putea să salvați și să redați amintiri…. Viitorul va fi ciudat”.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.