Persoanele cu diabet zaharat de tip 1 și tip 2 riscă să aibă probleme majore din cauza neuropatiei diabetice. Avertizarea vine din partea prof. dr. Roy Freeman (foto), de la Harvard Medical School, care, în cadrul Școlii de Vară Neurodiab, organizate de Societatea de Neuropatie Diabetică, a prezentat rezultatele unor studii referitoare la simptomele și tratamentul necesar în neuropatia diabetică indusă de tratament. Această formă este foarte dureroasă și apare la persoanele care au schimbări dramatice ale nivelului hemoglobinei glicozilate, arată prof. dr. Roy Freeman. În aceste cazuri, sunt mai multe simptome care atrag atenția asupra problemelor care afectează sistemul nervos autonom. Pacienții cu diabet zaharat de tip 1 sau 2 au probleme cu tensiunea arterială, dar și disfuncții gastrointestinale. De asemenea, simptomele genito-urinare, însoțesc neuropatia dureroasă. În plus, scăderea în greutate, inclusiv anorexia diabetică pot fi factori de risc. Însă în toate tipurile de neuropatii este nevoie de un control glicemic riguros, avertizează profesorul Freeman. Pentru aceasta este necesar ca beneficiile controlului glicemic să fie atent echilibrate cu riscurile hipoglicemiei. Neuropatia dureroasă este asociată cu un nivel crescut al citokinelor, iar hipoglicemia acută cauzează creșterea citokinelor inflamatorii.
La Școala de Vară Neurodiab au participat peste 150 de medici rezidenți și specialiști în diabet, neurologie, endocrinologie, recuperare medicală și chirurgie. Printre personalitățile invitate s-a aflat și prof. dr. Eva Feldmann, de la Universitatea din Michigan (SUA), care a prezentat noutăți referitoare la incidența sindromului metabolic, pornind de la faptul că obezitatea abdominală, dislipidemiile, hipertensiunea arterială și hiperglicemia sunt principalii factori care definesc sindromul metabolic.
Prof. dr. Rodica Pop-Bușui, de la Universitatea din Michigan (SUA), a definit importanța screeningului simptomelor și semnelor în neuropatia diabetică, deoarece doar astfel se poate diagnostica afecțiunea într-un stadiu incipient. O altă temă prezentată a fost neuropatia autonomă, care reprezintă o provocare pentru cei implicați în managementul neuropatiei diabetice.
„Obiectivul nostru este să pregătim tinerii medici în practica medicală specifică neuropatiei diabetice, iar ei să învețe de la cei mai buni experți din domeniu despre ultimele abordări în managementul acestei afecțiuni. Ne bucurăm că participarea a fost numeroasă și anul acesta, ceea ce ne dă încredere că Școala de Vară Neurodiab a devenit unul din evenimentele de referință în pregătirea medicilor și că acest lucru se întâmplă în primul rând datorită nivelului științific al prezentărilor și, bineînțeles, al speakerilor prezenți an de an la Școala de Vară Neurodiab”, a declarat prof. dr. Gabriela Radulian, președinta Societății de Neuropatie Diabetică Neurodiab.