S-ar putea întârzia apariția bolilor legate de vârstă? – Răspunsul poate fi da, conform unui studiu pe șoareci publicat în februarie în Lasers in Surgery and Medicine .
Cum? – Prin terapia cu lumină care și-a demonstrat utilitatea în tratarea unei varietăți de boli.
Studiul recent al cercetătorilor de la Universitatea din Buffalo sugerează că terapia de fotobiomodulare (PBM) ar putea încetini îmbătrânirea inimii și ar putea întârzia debutul bolilor cardiovasculare, precum accidentul vascular cerebral sau hipertensiune arterială, care sunt cauza principală a decesului în SUA unde aproape 20% dintre americanii de peste 65 de ani au fost diagnosticați.
„Ideea a fost să vedem dacă intervenția la vârsta mijlocie ar putea permite oamenilor să evite deteriorarea inimii în continuare legată de vârstă”, spune Praveen Arany, profesor asociat de biologie orală la Școala de Medicină Dentară, într-un comunicat de presă .
Folosind o sursă de lumină LED deasupra capului
Cercetătorii s-au concentrat asupra afecțiunilor cardiace și a funcției la șoarecii de vârstă mijlocie pentru studiu. Descoperirile au indicat că utilizarea terapiei PBM a stimulat funcția cardiacă și a redus grosimea peretelui cardiac.
Simetria mersului – observând modul în care șoarecii s-au comportat confortabil pe o bandă de alergare – s-a îmbunătățit, de asemenea, sugerând o îmbunătățire a coordonării neuromusculare.
Experimentul a expus șoarecii la o doză de lumină în infraroșu apropiat utilizând o sursă de lumină LED deasupra capului, mai degrabă decât o sursă de lumină focalizată. Expunerea ambientală la doze mici a avut loc cinci zile pe săptămână timp de două minute în fiecare zi. Un grup de șoareci manipulați genetic suferă de boli cardiace severe, care de obicei provoacă moartea. După tratamentul cu PBM, bolile de inimă printre acești șoareci cu boli de inimă nu au progresat.
Rata de supraviețuire în rândul grupului cel mai susceptibil a fost de 100%, comparativ cu rata de supraviețuire obișnuită de 43%
Rezultatele au fost semnificative: „Pe măsură ce mușchiul se îngroașă, acesta devine mai rigid, iar acțiunea de pompare a inimii este mai puțin eficientă”, menționează cercetătorul.
Cercetătorii au folosit un LED deasupra capului mai degrabă decât o sursă de lumină focalizată pentru a expune șoarecii la lumina infraroșie apropiată. Expunerea a avut loc cinci zile pe săptămână timp de două minute în fiecare zi și a fost ambiantă și în doză mică.
Un grup de șoareci a fost modificat genetic pentru a dezvolta boli cardiace severe, care de obicei duc la moarte. Dar, după tratament, progresia bolilor de inimă la acești șoareci a fost oprită.
Grupul cel mai susceptibil a avut o rată de supraviețuire de 100 la sută, comparativ cu rata de supraviețuire tipică de 43 la sută. Descoperirile au fost demne de remarcat, în ciuda faptului că studiul a fost întrerupt timp de trei luni din cauza COVID-19, rezultând opt luni de cercetare.
Cum funcționează terapia cu lumină?
Studiul a arătat că expunerea la PBM a fost legată de producerea unui factor de creștere transformator beta (TGF-β1), ceea ce implică faptul că PBM determină activarea TGF-β1, substanță esențială pentru sănătatea umană și pentru boli, în special pentru afecțiunile legate de vârstă.
Arany explică că transformatorul beta reglează activitatea celulelor stem, inflamația și funcția sistemului imunitar, ceea ce poate ajuta la explicarea de ce terapia cu lumină este eficientă.
O limitare a terapiei precizează că este eficientă doar atunci când este administrată cu parametri corespunzători
Lungimea de undă a luminii (culoarea), intensitatea (doza) și durata expunerii trebuie utilizate pentru eficiență și siguranță.
Descoperirile au indicat că expunerea pe termen lung ajustată cu atenție la doze mici de lumină în infraroșu apropiat, fără efecte termice, poate avea un impact pozitiv asupra sănătății inimii și longevității iar următoarea fază, potrivit specialistului, este de a efectua studii clinice controlate pe subiecți umani.