Noi achiziții centralizate pentru 26 de medicamente necesare pacienților cu tuberculoză

Demararea unei noi proceduri de achiziție publică centralizată pentru cumpărarea a 26 de medicamente necesare pacienților cu tuberculoză a fost aprobată de ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu.

Procedura de achiziție centralizată se va finaliza cu încheierea acordurilor-cadru, pe o perioadă de 4 ani, între Ministerul Sănătății (MS) și operatorii economici declarați câștigători în urma achiziției publice. Ulterior, contractele subsecvente ale acestora vor fi încheiate între unitățile sanitare care implementează Programul Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei și operatorii declarați câștigători, informează MS.

Valoarea totală a achiziției este cuprinsă între 157.750.446 de lei și 207.142.871 de lei. Fondurile necesare pentru încheierea contractelor subsecvente sunt asigurate din bugetul Ministerului Sănătății, prin bugetul Programului Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei.

„Sistemul de achiziții publice centralizate pe care l-am lansat în primul meu mandat, în 2016, ajută la o creștere a transparentizării procesului de achiziții de medicamente esențiale și la realizarea de economii la bugetul de stat. Înainte, fiecare spital făcea achiziții în baza unor estimări proprii, ceea ce lăsa loc pentru achiziții directe prin contracte special făcute pentru cantități mici și, totodată, existau mari diferențe de preț pentru același medicament între diferite spitale. Odată cu implementarea sistemului de achiziție publică centralizată, acestea se fac de către Ministerul Sănătății, în mod transparent, prin Sistemul Electronic de Achiziții Publice – SEAP. În urma licitației se realizează un contract-cadru și un clasament al furnizorilor în funcție de condițiile pe care le oferă, iar spitalele fac contracte subsecvente și achiziționează medicamentele de la furnizorul care are cea mai bună ofertă și care-l poate livra. Prin acest sistem, numai pentru medicamentele antiretrovirale și antituberculoase, s-au făcut economii la bugetul de stat deja de peste 30 de milioane de euro. Alte economii, de peste 28 de milioane de euro, s-au făcut prin același sistem la achiziționarea de antibiotice”, a declarat ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.