Noi criterii cu privire la controalele asupra exporturilor de vaccin împotriva COVID-19

Uniunea Europeană (UE) a luat miercuri decizia de a înăspri controalele asupra exporturilor de vaccin împotriva COVID-19.

Mai exact, Comisia Europeană (CE) a renunţat la excepţiile pentru exporturile către ţările vecine. Noul sistem, mai strict, introduce de asemenea două noi criterii: luarea în calcul a gradului de avansare a campaniei de vaccinare în ţara respectivă şi dacă statele producătoare de vaccin exportă într-o manieră reciprocă, transmit AFP şi dpa, potrivit Agerpres.

Blocul comunitar a creat în luna ianuarie un sistem de monitorizare a exporturilor de vaccin anti-COVID-19, pe fondul unei dispute cu producătorul britanico-suedez AstraZeneca.

Până acum, exporturile puteau fi blocate numai dacă se considera că o companie nu îşi îndeplineşte obligaţiile contractuale faţă de UE şi erau acoperite doar exporturile către anumite ţări.

Posibilitatea restricţionării vaccinurilor anti-COVID-19 a cauzat tensiuni cu Regatul Unit, care este un destinatar major al vaccinurilor produse în interiorul UE. Uniunea Europeană este un exportator important de vaccinuri împotriva COVID-19, până în prezent aproximativ 43 de milioane de doze fiind livrate dinspre UE către ţări terţe, mai scrie Agerpres.

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.