Noi medicamente decontate prin CNAS în cadrul programelor naționale de sănătate

Modificările aduse modului de calcul al prețurilor, a listei denumirilor comerciale și a prețurilor de decontare ale medicamentelor care se acordă bolnavilor în cadrul programelor naționale de sănătate au intrat în vigoare.

Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate, prin ordin comun, au completat anexa nr. 2 la Ordinul ministrului Sănătății și al președintelui CNAS nr. 1.605/875/2014 privind aprobarea modului de calcul, a listei denumirilor comerciale și a prețurilor de decontare ale medicamentelor care se acordă bolnavilor în cadrul programelor naționale de sănătate și a metodologiei de calcul al acestora. Ordinul de modificare a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 748 din 13 septembrie 2019.

Modificările vizează introducerea unor noi medicamente în cadrul programelor naționale de sănătate, dar și scoaterea altor poziții. Astfel, în Subprogramul de tratament și monitorizare a persoanelor cu infecție HIV/SIDA și tratamentul postexpunere, după poziția 622 au fost introduse optsprezece pozitii noi (623-640). Alte medicamente au fost introduse în Subprogramul de tratament al bolnavilor cu tuberculoză, unde, după poziția 179 au fost introduse două poziții noi.

În Programul național de oncologie au fost făcute 14 modificări, iar după poziția 625 au fost introduse două medicamente noi. Este vorba de Cetuximabun, soluție perfuzabilă 5mg/ml și Bortezomibum, pulbere pentru soluție injectabilă 3,5 mg.

În cadrul Programului național de diabet zaharat – Tratamentul medicamentos al bolnavilor cu diabet zaharat, a fost abrogată poziția 70, iar după poziția 172 au fost introduse șase poziții noi.

De asemenea, au fost introduse noi medicamente și în cadrul Programului de diagnostic și tratament pentru boli rare și sepsis sever, în subprogramul Boli neurologice degenerative/inflamator-imune. Este vorba de Imunoglobulină normală pentru administrare intravasculară și Riluzolum, comprimate filmate 50mg.

În Programul național de boli endocrine – Tratamentul medicamentos al bolnavilor cu osteoporoză, gușă datorată carenței de iod și proliferării maligne a fost introdusă poziția 84 Alfacalcidolum, capsule moi, 0,50 micrograme.

Șapte poziții noi au fost introduse în cadrul Programului național de transpant de organe, țesuturi și celule de origine umană, subprogramul “Transplant medular”. În subprogramul de “Transplant hepatic” alte două noi poziții au fost inserate, iar în subprogramul de “Transplant renal, transplant combinate de rinichi și pancreas”, au fost introduse șase poziții.

De asemenea, o nouă poziție apare și  în subprogramul “Tratamentul stării posttransplant în ambulatoriu al pacienților transplantați”. Alte două medicamente au fost introduse după poziția 111, în Programul național de supleare a funcției renale la bolnavii cu insuficiență renală cronică.

 

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.