Noi medicamente în programele naționale de sănătate

Noi medicamente au fost introduse în listele celor decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate prin Programul național de boli transmisibile, Programul național oncologic, dar și prin Programul național de transplant de organe, țesuturi și celule de origine umană.

În Monitorul Oficial nr. 947/2018 a fost publicat Ordinul comun al ministrului sănătății și al președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate nr.1.430/1.422/2018 pentru modificarea și completarea anexei nr. 2 la Ordinul m. s. și al președintelui CNAS nr. 1.605/875/2014 privind aprobarea modului de calcul, a listei denumirilor comerciale și a prețurilor de decontare ale medicamentelor care se acordă bolnavilor în cadrul programelor naționale de sănătate și a metodologiei de calcul al acestora.

În cadrul Programului național de boli transmisibile, subprogramul de tratament și monitorizare a persoanelor cu infecție HIV/SIDA și tratamentul postexpunere, poziția 139 se abrogă. La aceeași secțiune, pe poziția 534 este însă introdusă combinația Lopinavir/Ritonavir comprimate filmate 200 mg/50 mg.

În Programul național de oncologie, a fost abrogată poziția 461. În schimb, pe pozițiile 507 și 508 intră două medicamente: Natulan (procarbazină) capsule 50 mg și Vesanoid (tretinoin) capsule moi 10 mg.

În Programul național de transplant de organe, țesuturi și celule de origine umană, subprogramul transplant medular, se abrogă poziția 14. În schimb, poziția 307 a fost modificată și a fost introdus Acido Tranexamico Bioindustria L.I.M. (acid tranexamic) soluție injectabilă pentru administrare intravenoasă și orală 500 mg/5 ml. În subprogramul transplant hepatic, poziția 18 a fost abrogată, iar pe poziția 126 a intrat Acido Tranexamico Bioindustria L.I.M. (acidum tranexamicum) soluție injectabilă pentru administrare intravenoasă și orală 500 mg/5 ml. Același medicament a fost introdus și în cadrul subprogramului transplant pulmonar, pe poziția 129, iar poziția 9 a fost abrogată.

De asemenea, în subprogramul de tratament al bolnavilor cu tuberculoză, sunt abrogate pozițiile 49 și 159.

În Programul național de diagnostic și tratament pentru boli rare și sepsis sever, subprogramul mucoviscidoză, a fost abrogată poziția 14.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.