Noi negocieri între sindicate și Ministerul Sănătății privind Contractul Colectiv de Muncă

Reprezentații sindicatelor au luat parte astăzi la o nouă rundă de negocieri la sediul Ministerului Sănătății pe tema Contractului Colectiv de Muncă. Anunțul a fost făcut de Federația „Solidaritatea Sanitară” pe Facebook.

La rândul său, Federația SANITAS a anunțat că ”s-au mai parcurs câteva etape de discuții care ne apropie de momentul încheierii negocierilor, însă mai sunt subiecte de dezbătut”. Echipa ministerului a fost condusă de domnul Cristian Grasu, secretar de stat.

 

Negocieri dificile privind Contractul Colectiv de Muncă

 

La o întâlnire similară din luna iulie, sindicatele au acuzat Guvernul că vor să le ia angajaților din sănătate un drept câștigat încă de la începutul anilor ’90. Potrivit reprezentanților Federației ”Solidaritatea Sanitară” unele categorii de angajați din spitale, în funcție de gradul de risc din condițiile de muncă, ajungeau și la 20 de zile de concediu suplimentare, pe lângă cele prevăzute în Codul Muncii.

Mai mult, reprezentanții sindicatelor acuză Ministerul Sănătății că, deși asistentelor medicale nu le-ar fi crescut salariile în proporția corectă, din cauza unor probleme legate de armonizarea normelor, prin contractul în curs de negociere le vor fi reduse sau chiar tăiate complet zilele de concediu suplimentare.

Această problemă este cu atât mai mare în cazul infirmierelor, cărora nu le-au crescut deloc  salariile, afirmă Federația ”Solidaritatea Sanitară”.

În replică, ministrul Sănătății a atras atenția că, pentru condițiile de muncă, personalul medical primește sporuri și i-a întrebat pe sindicaliști dacă vor să renegocieze aceste sporuri.

Sorina Pintea a afirmat că, mai mult decât atât, condițiile din spitale s-au îmbunătățit substanțial în ultima perioadă, în urma investițiilor făcute. A admis, însă, că există condiții inerente fiecărei specialități care nu se pot îmbunătăți, pentru că țin chiar de natura specialității.

Reprezentantul Ministerului a subliniat că, atât timp cât concediul suplimentar este cuantificabil reprezintă plată, iar MS nu poate negocia această plată în acest moment.

 

Avertismentul sindicatelor

 

La sfârșitul lunii trecute, Federația SANITAS  a cerut Ministerului Sănătății finalizarea negocierii Contractului Colectiv de Muncă (CCM) la nivel de sector de activitate și semnarea acestuia până la sfârșitul lunii septembrie 2019.

„Federația SANITAS consideră că este lipsă de respect din partea autorităților centrale (Ministerul Sănătății și Guvernul României) față de salariații din sănătate tergiversarea de mai bine de doi ani a negocierilor CCM. Amintim că Guvernul României a oferit, în luna mai 2018, garanții ferme privind finalizarea negocierilor colective cu păstrarea tuturor drepturilor anterior câștigate, într-un “termen rezonabil”. Este inadmisibil ca toți salariații din Sănătate să fie, de mai bine de doi ani, lipsiți de minima protecție conferită de acest document!”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Federația Sanitas.

„Consiliul Național al Federației SANITAS din România, convocat pentru data de 12 septembrie 2019, va analiza stadiul negocierilor și va stabili programul de acțiuni sindicale în situația în care principalul obiectiv al Federației, semnarea CCM, nu a fost realizat!”, a mai transmis SANITAS.

 

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.