NOI pentru EI, un eveniment organizat de ALIA pentru conștientizarea problematicii accidentului vascular cerebral

Asociația pentru Lupta Împotriva Accidentului Vascular Cerebral (ALIA) a organizat, luni, evenimentul „NOI pentru EI“, un proiect de conștientizare a problematicii accidentului vascular cerebral (AVC).

Manifestarea și-a propus să contribuie la crearea unei comunități care să se implice în identificarea de proiecte și soluții pentru îmbunătățirea managementului pacientului cu accident vascular cerebral.

Evenimentul, desfășurat în contextul Zilei Mondiale a Accidentului Vascular Cerebral, a urmărit câteva obiective principale:

  • creșterea awareness-ului asupra problematicii AVC
  • prezentarea în rândul opiniei publice a principalilor factori de risc asociați unui AVC
  • înțelegerea la nivel social a problematicii AVC
  • conștientizarea implicațiilor pe care le presupune un AVC din perspectivă medicală și socială

Accidentul vascular cerebral apare atunci când o arteră din creier se blochează cu un cheag de sânge sau se rupe. În acel moment, creierul începe să moară.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, în țările aflate în curs de dezvoltare, AVC este principala cauză de dizabilitate și a doua cauză de mortalitate.

Un minut de AVC netratat înseamnă moartea a 1,9 milioane de neuroni. O oră de AVC netratat înseamnă pierderea numărului de neuroni echivalent cu 3,6 ani din viață.

Potrivit estimărilor, anual, în România, un număr de 55.000 de persoane suferă un accident vascular cerebral ischemic, 7.500 de persoane un AVC hemoragic și 1.500 o hemoragie subarahnoidiană.

În România, în perioada ianuarie-septembrie 2022, au fost internați 27.506 de pacienți cu AVC, au fost realizate 2.368 de trombolize și 264 de proceduri endovasculare (trombectomii).

Evenimentul „NOI pentru EI“, organizat de Asociația pentru Lupta Împotriva Accidentului Vascular Cerebral, a reunit medici, pacienți cu AVC și jurnaliști. Printre participanți, s-au aflat conf. univ. dr. Diana Loreta Păun, consilier prezidențial, ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila,  dr. Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, prof. univ. dr. Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România, prof. univ. dr. Cătălina Poiană, președintele Colegiului Medicilor din Municipiul București, prof. univ. dr. Viorel Jinga, rectorul Universității de Medicină și Farmacie ”Carol Davila”, conf. univ. dr. Adela Cojan, președintele CNAS, prof. univ. dr. Cristina Tiu, președintele Societății Române de Neurologie, farm. dr. Răzvan Prisada, președinte ANMDMR.

Manifestarea o are ca inițiator pe jurnalista Liliana Curea.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.