Noi perspective interdisciplinare în cadrul celei de-a XII-a ediții a Congresului UMF “Carol Davila” din București

Congresul Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București reunește, anul acesta, peste 5.700 de medici din toate specialitățile, stomatologi, farmaciști, rezidenți, doctoranzi, studenți, cercetători științifici și, totodată, se bucură de prezența a numeroase personalități ale medicinei atât din țară, cât și din străinătate, lectori de prestigiu din România, SUA, Finlanda, Olanda și Israel.

Desfășurată sub conceptul ”Perspective interdisciplinare”, cea de-a XII-a ediție a Congresului UMF “Carol Davila” din București promovează coordonatele esențiale pentru atingerea performanței academice: Inițiere, Evoluție, Excelență, marcând o nouă etapă către performanță academică și către educație medicală continuă.

„Aducând alături medicina clinică și cea experimentală, stomatologia și științele farmaceutice, Congresul oferă o perspectivă interdisciplinară asupra patologiilor majore cu care ne confruntăm și aduce soluții diagnostice, terapeutice și profilactice de ultimă oră în fața întregii comunități medicale. Sunt convins că fiecare participant va găsi în abundența programului științific teme de maxim interes, având privilegiul de a interacționa cu lideri redutabili ai medicinei contemporane, beneficiind astfel de un nou schimb de experiență și de o îmbunătățire substanțială a cunoștințelor, în spiritul cercetării interdisciplinare, care depășește granițele tradiționale și promovează abordări inovative”, a declarat prof. univ. dr. Viorel Jinga, rectorul Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București.

Prof. univ. dr. Simona Ruță, prorector pentru cercetare științifică și inovare al Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București, a subliniat că medicina progresează într-un ritm accelerat, „iar provocările aduse de utilizarea inteligentei artificiale, a noilor tehnologii disponibile, a metodelor genomice, impun un proces de învățare permanentă la orice nivel al carierei”.

„De aceea, Congresul aduce în prim plan perspectiva interdisciplinară, de dialog între experți, care stimulează ideile inovatoare. În acest an, propunem, pe lângă sesiunile clasice, expoziții și e-postere, o zonă intitulată „Arena”, în care vor fi prezentate, într-un mod interactiv, rezultate ale colaborărilor cu partenerii noștri științifici din alte Universități, din Institute de cercetare și din mediul privat”, a precizat prof. univ. dr. Simona Ruță.

În cadrul Ceremoniei de deschidere a evenimentului va fi prezentat un film ce omagiază personalitatea profesorului Francisc Rainer, anatomist celebru, întemeietor al școlii românești de antropologie şi fondator al Institutului de Antropologie din București, de la nașterea căruia se împlinesc 150 ani.

Vineri, în cadrul Congresului, vor fi decernate titlurile de Doctor Honoris Causa pentru: Mario Sofer (urologie, Israel), Amos D. Korczyn (neurologie, Israel), Hendrik Brand (stomatologie, Olanda).

“Competiția Tânărului Cercetător” (Young Investigator Award)

Ca în fiecare an, Congresul Universității de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din București înscrie în programul științific „Competiția Tânărului Cercetător”, în cadrul căreia vor fi premiate lucrările ce dovedesc excelența în cercetarea științifică medicală.

Cele mai bune lucrări originale, cu autori principali cu vârsta sub 35 de ani, vor fi prezentate, vineri, 25 octombrie, începând cu ora 8.00. Juriul fiecărei secțiuni, format din 3 experți în domeniu, va selecta câte un câștigător pentru specialități medicale, chirurgicale, preclinice, științe farmaceutice și medicină dentară, care va fi recompensat prin susținerea participării la un Congres internațional de specialitate.

De asemenea, o serie de alte comunicări originale vor fi prezentate sub forma de postere electronice, într-un spațiu dedicat în care vor putea fi consultate de către participanți pe toată durata derulării Congresului.

Evenimentul se desfășoară în perioada 24-26 octombrie, la Palatul Parlamentului.

Manifestarea științifică numără, în cele zece ediții anterioare (2013-2023), peste 73.000 de participanți, 2.000 de lectori (membri ai Academiei Române, profesori, conferențiari, medici) şi 58 de invitaţi străini, reputați profesori de renume internațional, cărora le-a fost acordat titlul de Doctor Honoris Causa.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.