Noi proceduri de evaluare a farmaciilor, publicate în Monitorul Oficial

O decizie privind modificarea și completarea procedurilor de evaluare a farmaciilor cu privire la respectarea regulilor de bună practică farmaceutică a fost publicată astăzi, 25 octombrie, în Monitorul Oficial. Emitentul actului normativ (Decizia 3/2018) este Colegiul Farmaciștilor din România.

 

Buna practică farmaceutică

 

Conform modificărilor aduse actului normativ, în procesul de evaluare a regulilor de bună practică farmaceutică sunt asimilate farmaciilor comunitare şi supuse procesului de evaluare atât farmaciile de spital, cât și oficinele locale de distribuţie şi drogheriile. Alte schimbări semnificative aduse Deciziei Consiliului naţional al Colegiului Farmaciştilor din România nr. 1/2011 includ  modificarea anexelor ce țin de procedurile de evaluare a farmaciilor.

Astfel, se modifică Grila de evaluare a farmaciilor pentru certificarea regulilor de bună practică farmaceutică. Noua grilă cuprinde opt teme de evaluare care primesc punctaje diferențiate în funcție de modul în care sunt repectate regulile de bună practică farmaceutică. Temele de evaluare includ: semnalizarea corespunzătoare a farmaciilor, existența unei autorizații de funcționare conforme, dar și modul în care este organizat spațiul, circuitul medicamentului și al personalului, sau măsura în care farmacia supusă evaluării oferă „servicii farmaceutice” la eliberarea medicamentelor și a altor produse pentru sănătate.

Punctajul maxim pe care îl poate obține o farmacie la evaluare este de 30 de puncte, iar punctajul minim este de 22 de puncte. În cazul drogheriilor, punctajul maxim care poate fi obținut este de 21 de puncte, iar cel minim: 15 puncte.

 

Măsuri corective pentru nereguli

 

O anexă separată include măsurile corective pe care farmacia trebuie să le ia pentru neregulile semnalizate la fiecare din cele opt teme de evaluare din Grilă și la subpunctele acestora. Se prevede, de asemenea, și termenul în care aceste măsuri trebuiesc implementate. Multe din măsurile corective cer remediere imediată, însă sunt și cazuri în care pentru remedierea unor probleme semnalate se oferă termene de 5, 30, 60 sau 90 de zile.

O nouă anexă la prezentul act normativ publicat în Monitorul Oficial include „Fişa de atribuţii profesionale a farmacistului“, care include șapte principii etice și deontologice care trebuie să ghideze fiecare farmacist în practica sa și 19 atribuții ale acestuia.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.