Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a emis ieri, 7 noiembrie, un nou ghid de îmbunătățire a îngrijirilor de sănătate acordate pacienților cu afecțiuni psihiatrice. În majoritatea cazurilor, acești pacienți mor cu 10-20 de ani înaintea restului populației, cauzele decesului prematur fiind cel mai des de natură psihiatrică. Ghidul OMS, bazat pe dovezi, pune accentul pe creșterea accesului la servicii de sănătate pentru pacienții cu boli mintale severe, cum ar fi depresia, afecțiunea bipolară sau schizofrenia. Aceștia nu beneficiază de screeningul și tratamentul corect al afecțiunilor psihiatrice și nici al celorlalte afecțiuni fizice și boli cronice pe care le pot dezvolta.
Ghidul include recomandări de tratament pentru pacienții psihiatrici cu afecțiuni cronice transmisibile sau netransmisibile – boli cardiovasculare, diabet, HIV/SIDA, hepatită B sau hepatită C, tuberculoză, precum și pentru cei care suferă de obezitate, fumează sau consumă alcool în cantități excesive. Și pacienții cu boli psihice își pot schimba stilul de viață, adoptând o dietă mai sănătoasă, făcând mai multă activitate fizică sau abandonând comportamentele dăunătoare precum fumatul și consumul excesiv de alcool. În contextul medicației psihiatrice care poate avea un efect important asupra capacităților fizice ale pacienților, ghidul OMS include recomandări de creștere a activității fizice și îmbunătățire a stilului de viață.
Programele destinate îmbunătățirii îngrijirilor pacienților cu afecțiuni psihiatrice includ intervenții pe trei niveluri de acțiune – individual, al sistemelor de sănătate și al comunității. Ghidul este destinat în mod special medicilor și personalului medical care îngrijește astfel de pacienți, dar și decidenților politici și managerilor programelor de sănătate mintală sau chiar pacienților și familiilor lor. Pentru a îmbunătăți serviciile acordate acestor pacienți este necesară perfecționarea medicilor și personalului auxiliar, creșterea aprovizionării cu medicamente psihoactive în unitățile sanitare și analizarea datelor cu privire la tratamentul și serviciie oferite pacienților psihiatrici. Trebuie identificate și combătute comportamentele dăunătoare sănătății și afecțiunile cronice existente sau în curs de dezvoltare. Ghidul OMS insistă pe ideea că orice medic generalist trebuie să identifice corect o afecțiune psihiatrică și să trimită corect pacientul la specialiștii care o pot trata. În același timp, orice psihiatru trebuie să știe să identifice o afecțiune fizică și să trimită pacientul către specialistul care îi poate oferi un tratament adecvat.
Programele de suport social și familial al acestor pacienți sunt foarte importante și trebuie dezvoltate, împreună cu programele pentru combaterea stigmatizării pacienților cu afecțiuni psihiatrice. OMS va corecta în viitor ghidul, în urma feedbackului primit de la autoritățile guvernamentale și va identifica regiunile în care trebuie luate mai multe măsuri pentru a îmbunătăți accesul pacienților psihiatrici la îngrijiri medicale de calitate.