Screening-ul pentru cancerul pulmonar în rândul celor cu risc crescut ar putea reduce mortalitatea specifică cancerului pulmonar cu 20% până la 24% în rândul celor examinați, dar modalitatea ideală de a determina dacă cineva este cu risc ridicat rămâne incertă, iar abordările existente necesită resurse intensive.
Programele de screening și prevenirea bolilor sunt din ce în ce mai personalizate deși livrarea lor simultană la scară populație prezintă dificultăți considerabile.
Cancerul pulmonar este cea mai frecventă cauză de deces prin cancer la nivel mondial, cu o supraviețuire scăzută în absența depistarii precoce. Evaluarea riscurilor pentru screeningul în acest caz poate fi simplificată fără a reduce performanța, îmbunătățind potențial gradul de asimilare și eficacitatea programelor naționale de screening pentru cancerul pulmonar și, prin urmare, contribuind la reducerea deceselor cauzate de cancerul pulmonar – aceasta este concluzia unui studiu recent publicat în jurnalul cu acces deschis PLOS Medicine de către o echipă condusă de Thomas Callender de la University College London, Marea Britanie, – susținut de Fergus Imrie, Bogdan Cebere, Nora Pashayan, Neal Navani, Mihaela van der Schaar, Sam M. Janes – referitor la un model computerizat care poate prezice cine are nevoie de screening pentru cancerul pulmonar.
Mai exact, un model de evaluare automată în care sunt introduse date despre vârsta oamenilor, durata fumatului și numărul de țigări fumate zilnic poate prezice riscul de cancer pulmonar și poate identifica cine are nevoie de screening pentru cancerul pulmonar; prin comparație, actualul model standard de evaluare a riscului de cancer pulmonar necesită 17 variabile, dintre care puține sunt disponibile în mod obișnuit în fișele medicale electronice.
Modelul a prezis incidența cancerului pulmonar cu o sensibilitate de 83,9% și decesele atribuite cu o sensibilitate de 85,5%
În studiul amintit, cercetătorii au folosit date despre 216.714 de fumători din cohorta Biobank din Marea Britanie și 26.616 de fumători care au participat la studiul US National Lung Screening pentru a dezvolta noi modele de risc de cancer pulmonar.
Noul model computerizat a folosit trei predictori — vârsta, durata fumatului și anii pachetului (n.r. un „pachet-an” este folosit pentru a descrie câte țigări ai fumat de-a lungul vieții, cu un pachet egal cu 20 de țigări. De ex., dacă ați fumat un pachet pe zi în ultimii 20 de ani sau două pachete pe zi în ultimii 10 ani, aveți 20 de pachete-ani. Cu alte cuvinte, pachetul de ani este o modalitate de a măsura expunerea la fumat, ținând cont de cât timp ai fumat și cât de mult ai fumat. În prezent, a avea 20 de ani-pachet sau mai mult este unul dintre criteriile care trebuie îndeplinite pentru a fi recomandat pentru screening, pentru a calcula șansele oamenilor de a dezvolta cancer pulmonar și de a muri de cancer pulmonar în următorii cinci ani).
Modelul a prezis incidența cancerului pulmonar cu o sensibilitate de 83,9% și decesele prin cancer pulmonar cu o sensibilitate de 85,5%, toate versiunile modelului având o sensibilitate mai mare decât formulele de predicție a riscului utilizate în prezent la o specificitate echivalentă.
„În acest studiu, am emis ipoteza că folosind învățarea automată a ansamblului cu date de exercițiu care acoperă diferite regiuni geografice, populații și niveluri medii de risc, am putea dezvolta modele predictive pentru screening-ul cancerului pulmonar cu un număr minim de caracteristici care au aplicabilitate largă. Procedând astfel, ne-am propus să combinăm simplitatea criteriilor bazate pe factori de risc cu performanța predictivă îmbunătățită a modelelor de risc, menținând în același timp generalizarea la noile setări” – precizează autorii.