Nou protocol terapeutic pentru Hepatita cronică şi Ciroza hepatică compensată cu VHC, cu medicamente fără interferon

Ministerul Sănătății a introdus un nou protocol terapeutic pentru Hepatita cronică şi Ciroza hepatică compensată cu VHC, cu medicamente fără interferon. Pe lângă noul protocol pentru medicamentele cu acțiune virală directă  au fost actualizate și protocoalele pentru alte două medicamente, pertuzumab și bevacizumab.

Potrivit proiectului de ordin publicat pe site-ul Ministerul Sănătății, modificările au fost făcute ca urmare a propunerilor şi observaţiilor formulate de către reprezentanţii deţinătorilor autorizaţiei de punere pe piaţă (DAPP).

Tratamentele vor putea fi prescrise de către medicii în specialitatea gastroenterologie și specialitatea boli infecțioase aflați în relații contractuale cu casele de asigurări de sănătate din Arad, Argeș, București, Bacău, Bihor, Brașov, Cluj, Constanța, Dolj, Galați, Iași, Mureș, Sibiu, Timiș, Suceava, Vâlcea și Casa OPSNAJ.

Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO) solicită Casei Naționale de Asigurări de Sănătate să dea dovadă de transparență și responsabilitate și să precizeze data la care va fi reluat programul cu interferon free pentru pacienții cu hepatita C.

Reprezentanții asociației spun că deși au trecut cinci luni de când s-a finalizat ultimul contract, iar CNAS a anunțat că ca relua programul de la începutul acestui an, pacienții nu au încă informații referitoare la data când vor putea relua tratamentul.

În decembrie, CNAS anunța că a finalizat negocierile în baza cărora vor fi încheiate, până la sfârșitul anului trecut, noi contracte cost-volum-rezultat pentru tratamentul hepatitei virale cronice C.

În baza acestor contracte, vor beneficia de tratament un număr de 17.500 de pacienți adulți cu hepatita C, indiferent de stadiul de fibroză și ciroză compensată, pentru genotipul 1b, cel mai des întâlnit în România, dar și pentru genotipurile 1a și 4, care înregistrează o incidență mai scăzută în țara noastră.

Tratamentul fără interferon pentru pacienții cu hepatita C a fost introdus în România începând cu anul 2015, în baza contractelor cost-volum-rezultat încheiate de CNAS. În fiecare an, a crescut numărul pacienților care au beneficiat de aceste tratamente, astfel:

2015 – 2016: 5800 pacienți;

2016 – 2017: 12.000 pacienți;

2018 – 2019: 13.000 pacienți.

Tratamentul fără interferon are o rată de vindecare a hepatitei C de peste 95%.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.