Nouă combinație terapeutică autorizată de Comisia Europeană pentru cancerul pulmonar

Keytruda

Comisia Europeană a autorizat medicamentul Keytruda (pembrolizumab/MSD) în combinație cu chimioterapia ca opțiune de primă intenție în tratamentul adulților cu cancer pulmonar scuamos cu celule non-mici (NSCLC) metastatic.

 

Indicații și mod de administrare

 

Autorizarea extinde indicațiile deja existente pentru pembrolizumab cu aceea de primă intenție în combinație cu carboplatină și paclitaxel sau nab-paclitaxel pentru tratamentul adulților cu NCSLC scuamos metastatic.

Medicamentul ar urma să fie administrat în doză de 200 mg la fiecare trei săptămâni până la progresia bolii sau apariția unei toxicități ce nu poate fi tolerată.

Decizia Comisiei Europene vine la o lună și jumătate după ce Agenția Europeană a Medicamentului a recomandat pozitiv noua indicație.

 

Dovezile furnizate de studii clinice

 

Dovezile pe care se bazează noua indicație terapeutică au fost furnizate de studiul clinic de fază 3 KEYNOTE-407. Acesta a comparat combinația de pembrolizumab și chimioterapie cu chimioterapia singură (carboplatină și paclitaxel sau nab-paclitaxel). Au fost înrolați 559 de pacienți, care au primit randomizat una din cele două combinații din studiu.

La pacienții care au primit și pembrolizumab pe lângă chimioterapie, s-a observat o îmbunătățire semnificativă a supraviețuirii generale, printr-o reducere cu 36% a riscului de deces față de tratamentul doar cu chimioterapie.

La pacienții tratați cu pembrolizumab și chimioterapie, durata răspunsului a fost în medie de 7,7 luni față de 4,8 luni la cei care au primit doar chimioterapie.

 

Reacții adverse

 

Datele de siguranță la pacienții care au primit pembrolizumab 200 mg, 2 mg/kgc sau 10 mg/kgc o dată la trei săptămâni au fost obținute din mai multe studii clinice din NCSLC, totalizând 791 de persoane.

Cele mai frecvente reacții adverse au fost greața (49%), anemia (48%), oboseala (38%), constipația (34%), diareea (31%), neutropenia (29%) și scăderea apetitului (28%).

În studiul KEYNOTE-407, incidența reacțiilor adverse grave a fost de 67% pentru combinația pembrolizumab – chimioterapie față de 66% pentru chimioterapie singură.

 

Indicații suplimentare în NSCLC

 

Pembrolizumab mai este autorizat în UE/SEE pentru mai multe indicații în NSCLC:

  • tratamentul de primă linie al NSCLC non-scuamos, în combinație cu permetrexed și chimioterapia cu platină, la adulții ale căror tumori nu au mutații EGFR sau ALK;
  • tratamentul de primă linie al NSCLC scuamos sau non-scuamos metastatic, în onoterapie, la adulții ale căror tumori exprimă în proporție mare PD-L1 (TPS ≥ 50%), fără mutații EGFR sau ALK;
  • tratamentul NSCLC avansat local sau metastatic la adulții ale căror tumori exprimă PD-L1 (TPS ≥ 1%) și care au primit anterior cel puțin un regim de chimioterapie.

Pembrolizumab este indicat și în tratamentul cancerului pulmonar non-NCSLS, în combinație cu chimioterapia, de primă intenție.

 

Anticorp monoclonal umanizat

 

Pembrolizumab este un anticorp monoclonal umanizat, care blochează interacțiunea dintre PD-1 și liganzii acesteia, PD-L1 și PD-L2. PD-1 este o proteină de pe suprafața celulelor care promovează apoptoza limfocitelor T antigen-specifice în ganglionii limfatici și reduce apoptoza limfocitelor T reglatoare (cu rol antiinflamator). Inhbitorii PD-1, precum pembrolizumabul, activează sistemul imun și activitatea antitumorală.

Pembrolizumab a fost dezvoltat începând din 2006, la compania Organon. Aceasta a fost achiziționată în 2007 de Schering-Plough, la rândul său achiziționată de Merck (MSD în afara Americii de Nord) în 2009. Prima autorizație de punere pe piață în UE/SEE a fost obținută în 2015.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.