Noul coronavirus: Apel al unor asociații de pacienți cronici către autorități

Asociațiile pacienților cronici își exprimă speranța că vocea pacientului cronic s-ar putea face mai bine auzită și, mai ales, mai bine înțeleasă, în contextul epidemiologic actual.

”Deși este o perioada de urgență, când recomandarea numărul unu pentru toată populația este să se autoizoleze, pacientul cronic este cel care nu o poate respecta și este nevoit să se expună la riscuri. Și aceasta în condițiile în care pacienții cronici și cei cu cancer sunt cea mai vulnerabilă categorie de pacienți, imunodeprimați și purtători de alte morbidități. Pacientul cronic are nevoie să ajungă regulat la medic, de multe ori în alte județe decât cel în care locuiește, pentru evaluare și prescrierea rețetei. Pentru ridicarea rețetei, trebuie să meargă la o farmacie sau chiar la mai multe, în cazul în care medicamentul său se găsește mai greu sau, mai grav, nu se mi găsește deloc, pentru că a fost exportat sau nu se mai importă. Toate aceste drumuri îl expun pe pacientul cronic pericolului de a fi infectat sau de a transmite infecția celorlalți bolnavi sau personalului medical”, se arată într-un comunicat al Federației Asociațiilor Pacienților Bolnavi de Cancer (FABC) și Alianței Pacienților Cronici din România (APCR).

În aceste condiții, FABC și APCR fac un apel la autorități ca ”în această perioadă dificilă să nu uite și de cei peste 3 milioane de pacienți cronici care trăiesc în România și de cei peste 200.000 de pacienți cu cancer și să aibă în vedere măsuri concrete de limitare a expunerii acestora unor riscuri suplimentare”.

Asociațiile au salutat decizia de limitare a exportului de medicamente folosite în lupta împotriva noului coronavirus.

”Exportul paralel a fost și este un pericol din perspectiva pacientului cronic din România, care de multe ori s-a aflat în situația de a nu-și găși medicamentele recomandate de medicul curant, deoarece acestea au fost exportate în alte țări europene, pentru un profit mai mare pentru comercianți. În perioada de criză pe care o traversează România, acest ordin care securizează medicamentele atât de necesare pentru supraviețuirea pacienților cronici, dar mai ales a celor cu cancer, este o gură de oxigen pe moment și o speranță că politica medicamentului este înțeleasă și va fi schimbată și pe termen lung”, se arată în comunicat.

”Măsura de limitare temporară a exportului paralel, trebuie urmată si de alți pași concreți care să securizeze accesul la medicamentele atat de necesare pacientului cronic”, adaugă autorii.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.