Noul protocol național de triaj al pacienților din structurile de primiri urgențe a fost publicat în Monitorul Oficial la 2 aprilie 2019, odată cu Ordinul ministrului sănătății nr. 443/2019. Procotolul stabilește modul în care se realizează activitatea de triaj în structurile de urgență din cadrul unităților sanitare din România.
Asistentul de triaj
Potrivit ordinului emis de ministrul sănătății, triajul este efectuat de asistentul medical de triaj, în spațiul pentru triaj, o singură dată, la momentul intrării pacientului în structura de primiri urgențe. Fiecare structură de primire a urgențelor va asigura minimum doi asistenți medicali de triaj pe tură, astfel încât intervalul de timp pentru un asistent în activitatea de triaj să fie de maximum șase ore. Asistentul medical de triaj trebuie să aibă pregătire specifică și experiență de cel puțin trei ani în acordarea asistenței medicale de urgență.
Pentru evaluarea rapidă, în cadrul fiecărei structuri de primiri urgențe va fi desemnat un medic specialist sau primar care va desfășura această activitate. Calea de evaluare rapidă se aplică într-un spațiu delimitat corespunzător din cadrul structurii de primiri urgențe, care va fi în permanență disponibil pentru evaluarea pacienților care se încadrează în criteriile specifice acestei proceduri. În protocol se precizează că timpul mediu de triaj nu trebuie să fie mai mare de două minute pentru un pacient.
Cinci niveluri de urgență
Protocolul de triaj are la bază scala de triaj ESI (Emergency Severity Index), care are cinci niveluri. Primul nivel este cel de „resuscitare” (cod roșu), al doilea nivel este „critic” (cod galben), nivelul trei este „urgent” (cod verde), nivelul patru clasifică pacientul drept caz „non-urgent” (albastru) și nivelul cinci include cazul pentru „consult” (cod alb). Timpul maxim de preluare în zona de tratament în cazul codului verde este de 60 de minute, la codul albastru este de 120 de minute, iar la codul alb de 240 de minute, se mai arată în protocol.
În document este precizat și când este nevoie de reevaluarea pacientului. Procedura este de regulă efectuată în cazul în care timpul de preluare în zona de tratament este mai mare de 15 minute sau apar modificări semnificative în starea pacientului. Reevaluarea se va face la 15 minute pentru pacienții de nivelul trei, la 30 de minute pentru cei de nivelul patru și la o oră pentru cei de nivelul cinci.
Fast-track
Protocolul arată că, din experiența aplicată anterior, în structurile pentru primirea urgențelor se prezintă un număr mare de pacienți care nu necesită investigații sau consultații de specialitate. Există însă și situații în care pacienți cu simptome care sunt incluși în interval de așteptare mai mare de 15 minute necesită o evaluare într-un timp mai scurt decât cel stabilit prin protocol.
De aceea, a fost introdusă procedura fast-track, care se desfășoară într-o zonă separată de restul structurii pentru primirea urgențelor. Pacienții vor trece întâi prin zona de triaj, apoi vor fi îndrumați spre zona de fast-track. Astfel, va putea fi diminuat intervalul de așteptare atât pentru pacienții care vor avea acces mai repede în zona de tratament imediat, cât și pentru pacienții care vor putea pleca mai repede acasă cu recomandările necesare.