Noul sediu al Spitalului de Urgenţă M.A.I. ”Prof. Dr. Dimitrie Gerota” trebuie să fie gata la jumătatea anului 2026

Noul sediu al Spitalului de Urgenţă M.A.I. ”Prof. Dr. Dimitrie Gerota” va fi dotat cu 490 de paturi, dintre care 400 în secţiile medicale pentru spitalizare continuă, 40 de paturi pentru spitalizare de zi şi 50 pentru anestezie şi terapie intensivă, la care se adaugă un corp de clădire independent, ce va deservi spațiile tehnice.

”E un proiect mare, 490 de locuri, 400 de spitalizare continuă, 50 am înțeles la terapie intensivă și 40 în internare de zi, un proiect care va însemna o organizare complexă și în interior, în funcționalitatea spitalului, din câte mi s-a explicat, aproape revoluționar la momentul la care vorbim, se va trece la un sistem de organizare pe echipe și nu rigid, pe secții, așa cum se întâmplă acum în sistemul medical românesc, deci și un proiect avangardist. Am scris pe acea tablă de amintiri sau de memorii, câteva cuvinte. Am scris „Un proiect concretizat, felicitări celor care îi dau viață!” E aproape concretizat, în sensul că e concretizată etapa aceasta de pregătire, finanțare, documentare, autorizare etc. E o etapă importantă care s-a încheiat. E un proiect pentru care s-a muncit și s-a luptat foarte mult”, a declarat, marți, ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, la conferința de deschidere a proiectului “Sediul nou pentru Spitalul de urgență al MAI”.

Proiectul va fi realizat la standardele de calitate în conformitate cu ultimele cerințe din domeniul medical, iar amplasarea geografică a acestuia este una strategică, în apropierea celor două Aeroporturi Internaționale, Henry Coandă Otopeni și Aurel Vlaicu Băneasa, asigurând astfel servicii medicale integrate într-una din cele mai aglomerate zone de intrare/ieșire din București, unde nu există la acest moment un spital de urgență.

”Cum se spunea pe vremuri, avem tot ce ne trebuie, acum să și marcăm mingea în plasă! (…) Iar dumneavoastră, cadrele medicale, în frunte cu doamna Moise, să vă pregătiți astfel încât să şi echipăm spitalul cu tot ce ne trebuie. Sigur, depinde și de minister, și de secretarii de stat şi aşa mai departe. Şi de ministrul de Finanțe, dar asta e treaba noastră. Dumneavoastră trebuie să vă organizați ca să avem medici și spitalul să funcționeze din prima zi în care ne este predat de către constructor. Nu să avem clădiri goale care arată bine din afară, dar în interior mai e de lucru, pe ici pe colo”, a mai spus ministrul Afacerilor Interne.

Termenul de finalizare a noului Spital de Urgență al M.A.I. „Prof. Dr. Dimitrie Gerota” este 30 iunie 2026.

”Alături de echipa medicală și de partenerii noștri, am reușit să structurăm spitalul nou pe centre, pe departamente, cabinete, am distribuit paturile pe etaje, pe secții, pe cameră, iar, vineri, partenerii noștri ne-au transmis dotarea medicală. Clădirea și-a schimbat aspectul, după cum ați observat, dar parametrii tehnico-economici, care au fost avizați prin hotărârea de guvern, au rămas aceeași. Este același spital cu 400 de paturi, cu 50 de paturi de ATi și 40 de paturi de internare de zi, organizat pe centre medicale, dar care a devenit o clădire monobloc pentru subsoluri și primele trei etaje, iar după aceea are forma unei litere F. Sunt peste 2300 de încăperi în acest spital. Eu împreună cu colegii mei am avut în minte să terminăm acest proiect în timpul alocat și la prețul care a fost negociat, un spital pe care nu îl facem pentru azi, nici pentru mâine, îl facem pentru viitor, pentru următorii cel puțin 50 de ani ”, a explicat chestor de poliție medic dr. Alida Moise, director general al Spitalului de Urgenţă ”Prof. Dr. Dimitrie Gerota”.

Prin realizarea unei noi infrastructuri medicale în care va funcționa Spitalul de Urgență al M.A.I. „Prof. Dr. Dimitrie Gerota” se urmărește:

> Îmbunătățirea gradului de satisfacție și al experienței pacienților în îngrijire printr-o nouă facilitate medicală realizată și dotată la standarde moderne;

> Îmbunătățirea standardelor clinice, a eficienței, a rentabilității, a calității, a siguranței și a durabilității serviciilor oferite în cadrul Spitalului de Urgență al M.A.I. „Prof. Dr. Dimitrie Gerota”;

> Îmbunătățirea accesului populației, în special pentru grupurile vulnerabile de pacienți, la serviciile spitalicești de nivel înalt, sporind astfel semnificativ starea de sănătate a populației;

> Reducerea mortalității și a numărului de decese evitabile în zona deservită;

> Reducerea poverii dizabilităților în regiunea deservită;

> Creșterea calității vieții și a bunăstării în regiune;

Proiectul denumit Sediu nou pentru Spitalul de Urgență al M.A.I. „Prof. Dr. Dimitrie Gerota” a obținut asistență financiară nerambursabilă prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), astfel că la data de 11.01.2023 a fost selecționat și aprobat pentru finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) în cadrul apelului MS-0212, Pilonul V: Sănătate și reziliență instituțională, Componenta 12: Sănătate, Investiția: 12. Dezvoltarea infrastructurii spitalicești publice.

Valoarea contractului este de 2.040.142.140,00 lei din care valoarea eligibilă din PNRR este de 1.028.643.096,00, valoare TVA eligibilă aferentă PNRR 195.442.188,00 lei și valoare contribuție proprie inclusiv TVA 816.056.856,00 lei.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.