Noutățile din domeniul afecțiunilor cronice netransmisibile, prezentate la Congresul Național Bolile Cronice Netransmisibile 2018

La București se desfăşoară, astăzi și mâine, cea de-a VII-a ediție a Congresului Național „Bolile Cronice Netransmisibile. Evenimentul aduce în prim-plan noutățile privind managementul afecțiunilor netransmisibile cu cel mai mare impact din punctul de vedere al sănătății populaționale la nivel global: Diabetul și obezitatea, Bolile cardiovasculare, Cancerul şi Bolile pulmonare.
Manifestarea științifică promovează cooperarea interdisciplinară în managementul acestor boli, reunind profesioniști din toate specialitățile implicate în îngrijirea persoanelor cu astfel de afecțiuni: diabet, nutriție și boli metabolice, cardiologie, pneumologie, medicină internă, oncologie, medicină de familie, neurologie, nefrologie, endocrinologie, gastroenterologie, chirurgie, geriatrie și gerontologie, ATI, genetică medicală, medicină de urgență, medicină de laborator, farmacologie clinică.
Evenimentul propune o abordare complexă în gestionarea patologiilor vizate, care cuprinde toate dimensiunile problematicii acestor afecțiuni: prevenție, diagnostic, tratament.
„Creșterea numărului de pacienți care au boli cronice netransmisibile precum bolile cardiovasculare, bolile pulmonare, diabetul, cancerul are drept cauză patru factori de risc: fumatul, inactivitatea fizică, dietele nesănătoase și consumul de alcool. Misiunea noastră, a medicilor care participăm la acest congres este ca informația să ajungă la cât mai mulți pacienți și să prevenim răspândirea acestor afecțiuni a căror incidenţă este în continuă creştere atât în România, cât şi la nivel mondial”, a declarat Acad. Nicolae Hâncu, membru de onoare al Academiei Române şi co-președintele Congresului Naţional Bolile Cronice Netransmisibile.
„În România, bolile cronice netransmisibile reprezintă o problemă majoră de sănătate publică. De exemplu, suntem pe primul loc în Europa la bolile cardiovasculare, cu o medie de 108.9 decese la 100.000 de locuitori, faţă de 43.8 la 100.000 de locuitori, cât este în Europa. Gravitatea şi numărul acestor afecţiuni cronice netransmisibile constituie o provocare pentru medicina clinică și pentru cercetarea biomedicală. Noi ca cercetători vrem să atenționăm atât specialiștii, cât și populația despre gravitatea acestor afecțiuni și despre costurile implicate", a declarat acad. Maya Simionescu, copreședintele Congresului Naţional Bolile Cronice Netransmisibile.
Coordonatorii programului științific al Congresului Național „Bolile Cronice Netransmisibile” 2018 sunt:
– Prof. Dr. Nicolae Hâncu – Membru de onoare al Academiei Române și Co-Președintele Congresului
– Prof. Dr. Dragoș Vinereanu – Președintele Societății Române de Cardiologie
– Prof. Dr. Ovidiu Băjenaru – Preşedintele de onoare al Societăţii de Neurologie din România
– Prof. Dr. Dafin Mureșanu – Președintele Societăţii pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii
– Prof. Dr. Ruxandra Ulmeanu – Președintele Societății Române de Pneumologie
– Prof. Dr. Florin Mihălțan – Șeful Clinicii de Pneumologie III, Institutul de Pneumologie „Marius Nasta”
– Conf. Dr. Patriciu Achimaș-Cadariu – Secţia Chirurgie Oncologică, Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca
Între temele abordate în cadrul evenimentului se numără „De la ghiduri la practica clinică în STEMI”, „Aplicarea ghidurilor Europene în practica clinică din România”, „Clasic și nou în diagnosticul pleureziilor”, „Astmul bronșic, o provocare”, „Tusea cronică idiopatică” sau „Prevenția primară a diabetului zaharat de tip 2”.