(UPDATE) Cursurile au fost suspendate! – Zeci de copii și profesori de la la Colegiul Naţional „C.D. Loga” din Timişoara, spitalizați

Update(04.04.2024): A fost confirmată suspiciunea de focar cu Norovirus la Colegiul Naţional „C.D. Loga” din Timişoara. În urma testelor, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Timiş precizează că, la Spitalul de Copii „Louis Ţurcanu” din Timişoara, unde au ajuns cei mai mulţi minori, s-au făcut teste care au evidenţiat prezenţa acestui virus:

„Din datele furnizate de Spitalul pentru Copii, în urma analizelor pacienţilor internaţi, suspiciunea focarului de infecţie cu Norovirus s-a confirmat. Ancheta epidemiologică este în desfăşurare şi unităţii de învăţământ i-a fost recomandată efectuarea zilnică a triajului epidemiologic, precum şi întărirea măsurilor igienico-sanitare. Până la această dată au fost confirmate patru cazuri”, menționează purtătorul de cuvânt al DSP Timiş, Cornelia Bubatu, într-o informare de presă.

Simptomatologia norovirusului coincide cu cea acuzată de profesorii și elevii testați și include durere abdominală, stare de greaţă, vărsături, diaree, dureri musculare, cefalee.
Potrivit autorităților locale, joi şi vineri, cursurile în cadrul liceului afectat se va desfăşura în sistem online, cu acordul Ministerului Educaţiei:

„Întrucât până la acest moment nu avem rezultate confirmate de la Direcţia de Sănătate Publică Timiş şi încă se lucrează la identificarea cauzei care a generat îmbolnăvirea copiilor şi a colegilor de la colegiu, la propunerea conducerii unităţii de învăţământ, cu acordul Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş şi cu acordul ministrului Educaţiei s-a luat decizia ca activitatea didactică de joi şi vineri să se desfăşoare în sistem online. În aceste zile, personalul nedidactic va asigura igienizarea completă a spaţiilor astfel încât, începând de luni, activitatea să revină la normal”, a transmis Aura Danielescu –  șefa Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş, într-o informare de presă.

Update(03.04.2024): Şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Timiş, Aura Danilescu precizează că în cursul dimineţii s-au prezentat la serviciul de urgenţă alţi 18 elevi de la Liceul ”C.D. Loga”. Directorii tuturor unităţilor de învăţământ bănățean au fost informați asupra situaţiei, solicitându-li-se să notifice Inspectoratul Şcolar Timiş în situaţia în care apar alte cazuri cu simptomatologie similară.

„Dintre copiii prezentaţi în serviciul de urgenţă în cursul dimineţii, opt au fost externaţi direct din serviciul de urgenţă, 10 sunt încă în investigaţii, urmând a se hotărî asupra spitalizării sau externării. Dintre cei 14 minori internaţi la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii ‘Louis Ţurcanu’ Timişoara în cursul nopţii, doi sunt în procedură de externare. Toţi copiii care au prezentat până în acest moment simptome sunt stabilizaţi”, a transmis Aura Danielescu, citată de Agerpres.

Mai multe echipe ale Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Timiş, având specialităţi diferite (serviciul control în sănătate publică, laboratorul de toxicologie şi laboratorul de radiaţii) au prelevat probe de la instituția de învățământ amintită:

„Au fost prelevate cinci probe de apă, atât de la reţea cât şi de la dozatoarele de apă aflate în incinta unităţii, care au fost ulterior sigilate şi scoase de la consum. Suplimentar au mai fost prelevate 12 probe de sanitaţie, din care 10 probe de suprafaţă şi două probe aeromicrofloră. Laboratorul de toxicologie a prelevat probe, în vederea determinării unor parametrii toxicologici (de exemplu amoniac sau clor). La acest moment, din informaţiile pe care le deţinem, din pacienţii care s-au prezentat la serviciul de urgenţă, 15 (copii), cu grupe de vârstă diferite, sunt internaţi la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Louis Ţurcanu, celelalte persoane, în urma evaluării stării de sănătate, nu au necesitat internare. Ancheta epidemiologică se află în desfăşurare, sursa de îmbolnăvire nefiind deocamdată clar identificată”, a precizat  Cornelia Bubatu, reprezentant al DSP Timiș.

Știre: Zeci de elevi şi profesori de la Colegiul Naţional „C.D. Loga” din Timişoara au ajuns la Spitalul de Copii ”Louis Ţurcanu” şi la Spitalul Municipal din Timişoara, cu simptome de intoxicaţie. Autoritățile au demarat o anchetă iar, miercuri, cursurile în unitatea de învățământ au fost suspendate.

Pentru moment, nu se cunoaşte cauza; colegiul nu dispune de cantină, nu este racordat la gaze şi nici nu a fost făcută recent vreo dezinsecţie sau deratizare.

„Legat de situaţia de la Colegiul C.D.Loga, la această oră pot spune că nu ştim de la ce au apărut simptomele copiilor. Sunt în jur de 30 de copii şi vreo 12 adulţi afectaţi de aceleaşi simptome. O parte sunt internaţi, o parte sunt acasă. Toată noaptea am vorbit la telefon cu reprezentanţi ai ISU şi cu conducerea liceului. Revin cu amănunte imediat ce ştiu mai multe. Potrivit articolului 9, alineat 3) şi 4) litera b) din OME 4183/2022, cu modificările şi completările ulterioare, Regulamentul de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar, considerând a fi o situaţie obiectivă, o situaţie excepţională, împreună cu conducerea unităţii de învăţământ, la cererea directorului, în baza hotărârii consiliului de administraţie al unităţii şi anunţând Ministerul Educaţiei, am decis suspendarea cursurilor şcolare pentru ziua de astăzi”, transmite şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş, Aura Danielescu, într-o informare de presă.

În această dimineață, o echipă DSP Timiș a prelevat probe și s-a întrunit într-o ședință comitetul pentru situații de urgență.

Reprezentanţii Spitalului de Copii „Louis Ţurcanu” din Timişoara precizează că, noaptea trecută, nouă elevi au fost transportaţi cu ambulanţele iar la primele ore ale dimineţii alte 12 persoane au ajuns la spitale, în total, 15 copii fiind internaţi aici; alţi doi elevi și un profesor sunt la Spitalul Municipal însă mulți alți profesori și liceeni cu aceleași simptome au decis să se trateze la domiciliu. Aceștia au acuzat dureri abdominale, vărsături și scaune diareice. De asemenea, alţi elevi şi profesori cu aceleaşi simptome au ales să nu meargă la spital.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.