Număr record de cazuri de febră West Nile în Europa în 2018

Numărul infecțiilor cu febră West Nile în Europa a atins recordul din ultimii cinci ani în sezonul epidemic 2018. Totalul cazurilor raportate anul acesta depășește suma tuturor cazurilor raportate în cinci ani anteriori, arată cel mai recent bilanț publicat de Centrul European pentru Prevenția și Controlul Bolilor (ECDC).

Numărul de cazuri raportate de infecții cu virus West Nile în țările membre UE, țările candidate și statele din Spațiul Economic European în anii 2014–2018 în funcție de raportările epidemiologice săptămânale către autoritățile naționale sau către centrele ECDC
Numărul de cazuri raportate de infecții cu virus West Nile în țările membre UE, țările candidate și statele din Spațiul Economic European în anii 2014–2018 în funcție de raportările epidemiologice săptămânale către autoritățile naționale sau către centrele ECDC. Sursa: ECDC, 24 aug 2018

Conform raportului ECDC, până la 20 septembrie 2018, țările europene au raportat 1.505 cazuri confirmate de febră West Nile și 115 decese. În Italia s-au înregistrat cele mai multe cazuri de febră West Nile (453) și cele mai multe decese (35). Serbia a raportat 286 de cazuri de infecție și 29 de decese. România se află și ea în partea superioară a clasamentului, cu 216 cazuri confirmate de infecție cu West Nile și 25 de decese. Urmează Grecia, care a raportat 225 de cazuri de infecție și 24 de decese. Ungaria a avut 167 de cazuri de West Nile confirmate și un deces, Israel a înregistrat 81 de cazuri de infecție, Croația 36, Franța 16, Austria 15, Bulgaria patru, Slovenia trei, iar Kosovo – trei cazuri de infecție și un deces.

Raportul dintre numărul cazurilor înregistrate și cel al deceselor în acest sezon nu a depășit media anilor precedenți. Conform raportului ECDC, din totalul cazurilor de infecție confirmate în acest an, 7,6% s-au soldat cu decese, comparativ cu 11,1% – media înregistrată în 2016 și 2017. A scăzut și procentajul de cazuri grave de encefalită sau meningită cauzate de infecția cu virus West Nile – 70% din cazurile de infecție manifestată simptomatic au fost grave, față de 82% în 2017 și 86% în 2016.

Toate cazurile de infecție cu virus West Nile la om în sezonul 2018 au fost înregistrate în țări endemice, care s-au confruntat și în trecut cu cazuri de infecție. ECDC recomandă persoanelor care locuiesc sau care călătoresc în zonele afectate să ia în continuare măsuri de protecție împotriva expunerii la țânțari, principalii vectori care transmit infecția. La risc pentru formele grave ale infecției sunt în special persoanele în vârstă sau imunocompromise. În cazul lor, infecția cu virus West Nile se poate manifesta sub formă de meningită sau meningoencefalită și, în unele cazuri, poate fi fatală.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.