Mai mult de 9.000 de decese prin supradoză au fost raportate în 2016 în Europa, în cele 28 de state membre UE, Turcia și Norvegia. Conform celui mai nou raport al Centrului European pentru Monitorizarea Drogurilor și a Dependențelor de Droguri (EMCDDA), în anul 2016 s-a înregistrat un număr record al deceselor prin supradoză în Europa. Iar autoritățile consideră că numărul real al deceselor este mult mai mare, multe cazuri rămânând neraportate.
Raportul EMCDDA analizează factorii care au influențat riscul de deces prin supradoză în ultimii ani în Europa, precum și măsurile pe care statele europene le-au implementat în încercarea de a reduce numărul deceselor din această cauză.
Factorii care cresc riscul de deces prin supradoză
Starea generală de sănătate a utilizatorului, substanța folosită și metoda de administrare a drogului – aceștia sunt principalii factori care influențează riscul de deces prin supradoză. Conform raportului EMCDDA, cele mai multe cazuri de deces prin supradoză au fost înregistrate la consumatorii de droguri opioide, în special la consumatorii de heroină injectabilă. Risc crescut de deces prin supradoză au și consumatorii de benzodiazepine, de analgezice din clasa opioidelor sau de medicație de substituție (ex.: metadona). Combinațiile de droguri – în special heroina combinată cu alcool sau benzodiazepine – s-au asociat, de asemenea, cu un risc crescut de deces.
Conform datelor din raportul EMCDDA, în ultimii ani, în Europa, s-a remarcat o creștere a numărului de utilizatori de droguri din clasa opioidelor de sinteză, în special derivați de fentanil. Aceste droguri potente din categoria noilor opioide sunt deosebit de periculoase pentru utilizatori, fiind asociate cu un risc crescut de deces prin sindrom de detresă respiratorie acută.
Alți factori care influențează riscul de deces prin supradoză țin de lipsa intervențiilor rapide. Raportul EMCDDA notează că, adesea, martorii unei supradoze sunt neinstruiți în legătură cu măsurile de prim ajutor necesare. De asemenea, foarte frecvent, teama unor repercusiuni legale poate afecta timpul de răspuns în cazul martorilor unei supradoze, crescând riscul de deces.
Măsuri pentru a reduce numărul de decese
Conform raportului EMCDDA, țările europene pot implementa o serie de măsuri menite să reducă numărul deceselor prin supradoză. Aceste abordări sunt bazate pe dovezi știițifice și se bazează pe o înțelegere a factorilor de risc individuali și de mediu.
Creșterea gradului de informare asupra riscului de supradoză în rândul populațiilor la risc este doar una din măsurile listate în cadrul raportului. Organizarea la nivel național de programe de substituție de opioide, înscrierea și retenția consumatorilor de droguri în aceste programe a fost asociată cu o scădere a numărului de decese.
Naloxona aparține clasei de antagonişti ai opiozilor și este folosită la nivel global ca antidot și tratament de urgență în caz de supradoză. Naloxona este inclusă pe Lista medicamentelor esențiale a Organizației Mondiale a Sănătății, fiind disponibilă în formă injectabilă (intramuscular și intravenos) și, mai recent, și sub formă de spray nazal. În prezent, conform raportului EMCDDA, nouă țări europene (Danemarca, Germania, Estonia, Franța, Irlanda, Lituania, Marea Britanie, Norvegia și Spania) au implementat programe prin care naloxona este oferită consumatorilor de droguri și persoanelor din anturajul acestora. Programele din Danemarca, Franța, Norvegia și Marea Britanie (Anglia, Scoția și Țara Galilor) operează la nivel național, în timp ce Germania, Estonia, Irlanda, Lituania și Spania au raportat implementarea acestor programe la nivel local sau regional.
O altă măsură care poate fi implementată la nivel național ține de înființarea unor centre destinate consumului de droguri în regim supervizat. Raportul EMCDDA notează existența a 78 de asemenea centre în șapte state europene (Danemarca, Franța, Germania, Luxemburg, Olanda, Norvegia și Spania). Acestea deservesc subgrupuri la mare risc din rândul consumatorilor de droguri, precum persoanele marginalizate sau fără adăpost. Centrele de consum în regim supervizat oferă un mediu mai sigur pentru consumatorii de droguri și sunt adesea integrate unor centre care oferă o gamă mai largă de servicii medicale și sociale. În cadrul acestor centre, se poate asigura folosirea seringilor și acelor de unică folosință, precum și sfaturi privind injectarea corectă și sigură. De asemenea, aceste centre sunt dotate cu personal instruit pentru a gestiona eventualele cazuri de supradoză în scopul reducerii riscului de deces în rândul consumatorilor din grupurile vulnerabile.