Numărul cadrelor medicale de la SUUMC Carol Davila confirmate cu noul tip de coronavirus a ajuns la 24

Un număr de 24 de cadre medicale de la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” sunt infectate cu noul tip de coronavirus, a declarat comandantul unităţii medicale, Florentina Ioniţă Radu, într-un interviu pus la dispoziţie de instituţia medicală.

„În acest moment, la nivelul spitalului sunt confirmate 24 de persoane, din care trei sunt simptomatice şi sunt internate în Secţia Boli Infecţioase, o asistentă medicală este internată la Spitalul Balş şi alta la Spitalul Babeş, iar ceilalţi sunt izolaţi la domiciliu. (…) Au fost cazuri în care s-au identificat şi în acest moment pot să vă spun că în Spitalul Militar sunt 24 de cadre medicale confirmate. (…)”, a afirmat comandantul, citată de Agerpres.

Florentina Ioniţă Radu a spus că la sfârşitul săptămânii trecute asistenta şefă de la Secţia Cardiologie 1 a venit simptomatică la serviciu.

„La intrarea dimineaţă pe secţie se face triajul epidemiologic al personalului şi fiecare spune dacă a avut probleme, se simte rău. Asistenta şefă a fost la autoizolare. A doua zi a venit rezultatul pozitiv. A fost adusă pe Secţia de Boli infecţioase şi s-a început ancheta epidemiologică. În urma anchetei epidemiologice, tot personalul medical a fost trimis la autoizolare şi a fost testat. În urma testărilor, o parte din personalul medical a fost testat pozitiv”, a explicat medicul militar.

Potrivit Florentinei Ioniţă Radu, în cazul unei paciente care a venit în urmă cu o săptămână la UPU şi a fost găsită cu COVID, toţi cei care au interacţionat cu ea au fost testaţi, deşi au purtat echipamentul de protecţie.

„Totuşi, trei dintre cei care au fost în UPU au fost găsiţi COVID pozitiv. Asta înseamnă că aceste cadre medicale ori nu au purtat echipamentul corespunzător ori în momentul în care au făcut dezechiparea nu s-au dezechipat corespunzător. Pentru echipare şi dezechipare s-a făcut pregătire, au fost instruiţi. Probabil că cei trei din UPU nu au respectat întru totul. Secţia cardiologie 1 a fost închisă, pacienţii testaţi. (…) Asta înseamnă că, atunci când au acordat asistenţă medicală pacienţilor, ei au fost echipaţi corespunzător, dar în afara acordării asistenţei medicale pacientului atunci când au fost în zonele libere ei nu au respectat distanţarea socială şi probabil că s-a produs această infectare”, a explicat comandantul.

Ea a spus că pe fiecare secţie există zone destinate COVID-19 (rezerve) în care personalul medical trebuie să intre echipat corespunzător.

Medicul militar a declarat că Spitalul Militar Central este pregătit să facă faţă pandemiei.

„Spitalul Militar Central, care este un spital cu 1.250 de paturi, internări continue şi 2.000 de persoane, (…) este pregătit să facă faţă acestei pandemii şi, după cum ştiţi, aceasta poate afecta atât personalul medical, cât şi pacienţi. Am fost primii care am considerat că este necesar, în momentul în care era doar epidemie şi transmiterea bolii era clară, să fim primii care am instalat triajul epidemiologic în cort, apoi, în urmă cu două săptămâni, când am sesizat că deja boala a devenit comunitară, am considerat că toţi pacienţii din UPU trebuie consideraţi potenţiali COVID pozitiv şi pacienţii care se internau au fost testaţi”, a arătat comandantul.

Florentina Ioniţă Radu a spus că la nivelul spitalului a fost format Centrul Medical de Intervenţie Epidemiologică. De asemenea, comandantul a spus că a fost realizat un protocol cu Institutul Cantacuzino privind testele pentru COVID-19.

Comandantul a precizat că există un bloc operator pentru pacienţii COVID pozitiv unde se vor realiza intervenţii de către toate specialităţile chirurgicale.

„Este un bloc operator pentru pacienţii COVID pozitivi sau pacienţii care au urgenţă şi încă nu au avut timpul necesar să îi testăm, sau să aşteptăm rezultatul testării”, a mai arătat Florentina Ioniţă Radu.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.