Numărul de cazuri de Ebola din Republica Democratică Congo este în creștere, depășind focarul anterior

Focarul de Ebola în Republica Democratică Congo (RDC), provincia Equateur continuă să crească, provocând îngrijorare majoră, deoarece Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și partenerii se confruntă cu lacune critice de finanțare. Cazurile confirmate au depășit acum numărul total înregistrat în ultimul focar, cel din 2018.

Cel mai recent focar, cel de-al 11-lea, a fost declarat la 1 iunie 2020, după ce a fost detectat un grup de cazuri în zona Mbandaka din provincia Equateur. De atunci, focarul s-a extins în șase zone de sănătate, cu 56 de cazuri înregistrate. Orașul Mbandaka și împrejurimile sale au fost, de asemenea, locul celui de-al nouălea focar de Ebola din țară, care a durat din mai până în iulie 2018 și în care au fost confirmate 54 de cazuri.

Dintre cele 56 de cazuri raportate până în prezent, 53 sunt confirmate și trei sunt probabile. Numai în ultimele trei săptămâni au fost confirmate 28 de cazuri.

„Răspunsul la Ebola în mijlocul pandemiei COVID-19 în curs este complex, dar nu trebuie să lăsăm COVID-19 să ne distragă de la combaterea altor amenințări presante asupra sănătății”, a spus dr. Matshidiso Moeti, director regional OMS pentru Africa. „Actualul focar Ebola se confruntă cu obstacole, deoarece cazurile sunt împrăștiate în zone îndepărtate, în păduri tropicale dense. Acest lucru îl face costisitor și extrem de dificil. ”

Răspunsul continuu la Ebola se confruntă și cu deficiențe de finanțare. Până în prezent, OMS a mobilizat 1,75 milioane USD, sumă care va ajunge doar câteva săptămâni. Este nevoie de sprijin suplimentar pentru creșterea rapidă a eforturilor depuse de OMS, autoritățile de sănătate din RDC și partenerii pentru a se asigura că toate comunitățile afectate primesc servicii cheie, inclusiv educație pentru sănătate și implicare comunitară, vaccinare, testare, urmărire de contacte și tratament.

Realizări semnificative au fost făcute de la începutul focarului. În șase săptămâni, peste 12.000 de persoane au fost vaccinate. În timpul focarului din 2018 în Equateur, a fost nevoie de două săptămâni pentru a începe vaccinările. De data aceasta, vaccinările au început în patru zile de la declararea focarului.

Răspunsul actual se bazează pe lecțiile învățate din precedentele focare Ebola din țară, care au subliniat importanța colaborării strânse cu comunitățile. Aproximativ 90% dintre vaccinatorii actuali provin din comunitățile locale. Răspunsul a putut, de asemenea, să profite de expertiza tehnicienilor de laborator instruiți în timpul focarului din 2018. Lucrul cu respondenții locali creează încredere între comunități și lucrătorii din domeniul sănătății și eficientizează răspunsul la situații de urgență.

OMS, împreună cu Ministerul Sănătății și partenerii, au colaborat cu comunitățile pentru a crește înțelegerea virusului și sprijinul local pentru activitățile de răspuns. Peste 40.000 de gospodării au fost vizitate de lucrătorii din domeniul sănătății comunitare și peste 273.000 de persoane au primit informații despre sănătate și siguranță.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.