Numărul de paturi finanţabile din spitale s-ar putea reduce. Rafila: Decizia trebuie să fie luată prin discuţii şi înţelegere

Numărul de paturi din spitale finanţate de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate ar putea fi redus, a declarat, vineri, ministrul Sănătăţii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, precizând că decizia trebuie luată în urma unei evaluări şi a discuţiilor cu cei implicaţi. „Trebuie să analizăm nevoia de servicii medicale şi să venim cu o soluţie încât cetăţenii de acolo să aibă acces la servicii medicale”, a afirmat ministrul.

„O să facem lucrul acesta, este unul din ţelurile noastre să facem lucrul acesta: să reducem numărul de paturi. Dar, vedeţi că decizia trebuie să fie luată tot aşa, prin discuţii şi înţelegere. (…) Trebuie să discuţi şi cu autorităţile locale să accepte chestiunea aceasta. Nu vreau să mergem pe această idee că mergem şi închidem spitale. Trebuie să analizăm nevoia de servicii medicale şi să venim cu o soluţie încât cetăţenii de acolo să aibă acces la servicii medicale. Cred că un om vrea nu să stea într-un pat de spital, un om vrea să meargă într-un loc unde poate fi investigat, poate fi diagnosticat, poate să primească un tratament sau chiar un tratament mai complex printr-o spitalizare de zi şi să se ducă acasă şi să îşi continue tratamentul sau să fie deja bine după intervenţia respectivă. Este tot aşa un proces”, a spus prof. univ. dr. Alexandru Rafila.

Proiectul de Hotărâre de Guvern privind aprobarea Planului Naţional de Paturi pentru perioada 2023-2025 prevede menţinerea numărului actual de 119.579 paturi la nivel naţional.

„Am păstrat acelaşi număr de paturi finanţabile. (…) Este vorba despre numărul de paturi finanţabile în contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a fiecărui judeţ. L-am păstrat, nu l-am redus. Dar asta nu înseamnă că pe măsură ce complexitatea creşte, sigur, trebuie să le plăteşti mai bine, dar pe de altă parte se dezvoltă tot felul de tehnici şi tehnologii în momentul de faţă care permit tratamentul ambulatoriu al acelor afecţiuni. (…) Ştim foarte bine ce avem de făcut împreună cu colegii de la Casa Naţională şi important este să nu creştem acest număr de paturi în momentul de faţă”, a afirmat ministrul Sănătății.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.