Numărul infecțiilor nosocomiale, în creștere în primele nouă luni ale anului trecut, în spitalele din România

În contextul pandemiei de COVID-19, internările în spitalele din România au scăzut semnificativ în primele nouă luni ale lui 2020. Acest lucru nu s-a reflectat, însă, în statistici, în ceea ce privește scăderea infecțiilor nosocomiale. Dimpotrivă. În primele nouă luni ale anului trecut, numărul infecțiilor asociate actului medical a fost mai mare decât perioada similară a lui 2019, când spitalele funționau în regim normal.

Potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Sănătate Publică, la solicitarea Hotnews.ro, în perioada ianuarie-septembrie 2020 au fost raportate 14.555 de infecții nosocomiale în spitalele din România, soldate cu 27 de decese. În aceeași perioadă a anului 2019, au fost raportate 12.999 de infecții nosocomiale și 36 de decese.

În total, în anul 2019, în România au fost raportate 23.139 de infecții asociate actului medical, soldate cu 59 de decese. Datele totale privind întregul an trecut sunt încă în curs de colectare.

Din cele 14.555 de infecții nosocomiale raportate în primele nouă luni ale anului trecut, 3.900 au avut cauză respiratorie, aici intrând toate infecțiile respiratorii, inclusiv COVID-19. Alte cauze au fost cele digestive – 5.133, urinare – 1.943, plagă chirurgicală – 1.136, septicemie -1.024, cutanate -477, injecții/puncții – 161.

Cela mai multe cazuri de infecții nosocomiale au fost raportate, în perioada menționată, în secțiile de Terapie Intensivă, respectiv 3.546, urmate de chirurgie – 2.713, pediatrie-412, obstetrică -274, nou-născuți -221, ginecologie 183, dializă-110. Pe alte secții au fost raportate 7.096, potrivit datelor INSP.

Potrivit unei analize a Observatorului Român de Sănătate, activitatea spitalelor la nivel național din perioada martie –august 2020, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, a înregistrat o scădere considerabilă. Scăderea a fost inițial moderată în luna martie 2020, pe fondul instalării stării de urgență în data de 16 martie și pe fondul restricțiilor cu privire la internări și activitatea din ambulatorii impuse prin ordin al ministrului sănătății.

Începând cu luna aprilie 2020 se înregistrează o prăbușire dramatică a activității spitalelor comparativ cu luna similară din 2019, urmată de o revenire ușoară în lunile mai și iunie, însă departe de a se apropia de nivelul din anul anterior chiar și în luna august 2020. Pentru lunile iulie și august, activitatea spitalelor din România pare a se stabiliza la un nivel cu 40% mai redus față de lunile similare din 2019.

Potrivit INSP, în 2019 a fost raportat un număr de 3.740.013 de internări. Datele pentru anul 2020 sunt în curs de colectare.

Ministrul Sănătăţii: Infecțiile nosocomiale nu sunt raportate

„În continuare nu sunt raportate. Nu se raportează aşa cum ar trebui să se raporteze. E clar că problemele din sistemul sanitar nu au dispărut odată cu COVID-19. Ceea ce a făcut această pandemie este că a acoperit problemele din sistem cu un soi de pătură, dar sunt oameni care suferă, sunt oameni cu boli cronice care au avut acces mai greu la servicii de sănătate”, a afirmat Vlad Voiculescu, în ianuarie, la un post de televiziune.

După incendiul de la „Matei Balș”, ministrul Sănătății a anunțat înființarea unui fond național pentru siguranța pacienților în spitale având printre scopuri și combaterea infecțiilor nosocomiale.

„Avem la dispoziție bani europeni, prin PNRR, avem bani din buget. Ne vom asigura că vor fi folosiți prioritar pentru îmbunătățirea urgentă a infrastructurii de siguranță în spitale. Ne referim la securitatea la incendiu, la cutremure și nu în ultimul rând la unul dintre marii criminali în sistemul sanitar din România: infecțiile nosocomiale”, a explicat ministrul Sănătății.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.