O combinație de medicamente ajută la refacerea oaselor fracturate

O combinație de medicamente deja existente pe piață ajută la refacerea oaselor fracturate, anunță o echipă de cercetători de la Imperial College din Londra. Testele efectuate pe șoareci au arătat că masa osoasă din coloana vertebrală s-a regenerat la trei săptămâni de tratament, fără efecte adverse. Echipa de cercetători vrea să înceapă acum testele pe oameni.

Cocktailul de medicamente ar putea fi de folos în special în cazul fracturilor de șold, de membre și de coloană vertebrală și ar fi o îmbunătățire majoră în tratarea acestor afecțiuni în cazul persoanelor în vârstă.

Deși organismul are capacitatea de a se regenera, există limite ale propriei reconstrucții.

„Știm că, atunci când oasele se rup, se pot vindeca și asta necesită activarea celulelor stem din oase. Dar atunci când vătămarea este severă, există limite pentru ceea ce corpul poate face prin propriile mijloace. Sperăm ca prin folosirea acestor medicamente deja existente să mobilizăm celule stem în număr mai mare, așa cum am făcut în noul studiu pe șoareci, pentru a crește capacitatea corpului de a se vindeca singur și a accelera procesul de refacere. Pe viitor, munca noastră ar putea conduce la noi tratamente pentru a repara toate tipurile de fracturi”, a declarat Sara Rankin, co-autor al studiului.

Măduva mobilizează diferite tipuri de celule stem pentru a ajuta la repararea și regenerarea țesuturilor după o rănire sau o boală. Există însă o limită a celulelor care sunt produse și a ceea ce ele pot face în organism. Studiul arată că antagonistul CXCR4, folosit în transplanturile de măduvă și agonistul beta-3 adrenergic, folosit pentru controlul vezicii, au dus la creșterea volumului osos în trei săptămâni. Acestea declanșează eliberarea celuleor stem mezenchimale, care se pot transforma în țesut osos. De asemenea, formarea oaselor a fost accentuată prin producerea calciului la nivelul locului afectat.

Nu au fost studiate refacerea mișcării osului sau a țesuturilor adiționale, cum ar fi nervii.

Tratamentul le va fi util nu doar celor în vârstă, pentru care regenerarea osoasă apare cu întârziere sau nu mai are loc, ci și celor care au nevoie să se vindece rapid, cum ar fi sportivii sau militarii.

Oamenii de știință vor acum să continue testele pe oameni sănătoși și în cazul unor rezultate satisfăcătoare să încerce să aplice schema de tratament și unor persoane care au suferit recent o fractură.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.