O “Doamnă a Diabetului”, laureata Marelui Premiu oferit de Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice

Dr. Gabriela Crețeanu, medic primar Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, coordonatorul Centrului Județean de Diabet Suceava, este laureata Marelui Premiu oferit de Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice în cadrul celui de-al 45-lea Congres Național al organizației.

“Cred că este prima dată din istoria societății când marele premiu merge la o persoană (…) care nu este cadru universitar, însă eu consider că adevărata menire este aceea să fii medic, și să aplici ceea ce știi. Cum spuneam nu o dată: ‘Cine știe, face. Cine nu știe, îi învață pe alții’”, a declarat prof. dr Romulus Timar, președintele Societății Naționale de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice. Descriind-o pe laureată drept o “Doamnă a Diabetului”, el a fost cel care i-a oferit premiul medicului sucevean, la ceremonia organizată la Sibiu.

“Este mai mult decât emoționant și surprinzător pentru mine că un diabetolog de undeva dintr-o provincie din România, din Bucovina, primește Marele Premiu (…).Pentru toți colegii diabetologi care nu sunt și cadre universitare, vreau să vă spun că a venit momentul să ne simțim cu toții că facem parte din Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice și mă înclin în fața mentorilor noștri, care și-au aplecat privirea și către noi, cei care, de-a lungul anilor, muncim și suntem devotați pacienților noștri”, a spus dr. Gabriela Crețeanu, cu vocea sugrumată de emoție.

Pe parcursul carierei sale, Gabriela Crețeanu a insistat asupra importanței formării de echipe multidisciplinare pentru tratarea pacientului diabetic. Această boală afectează peste 380 milioane de oameni în toată lumea, iar dacă diabetul ar fi o țară, ar fi a patra cea mai mare din lume, după China, India și SUA, a spus, de mai multe ori, dr. Crețeanu.

Aproape două milioane de români cu vârsta între 20 și 79 ani suferă de diabet în România, potrivit studiului PREDATORR. Dr. Crețeanu a fost unul dintre principalii promotori ai implicării podiatrului în lupta împotriva acestei maladii, în condițiile în care, la fiecare 20 secunde, undeva, în lume, un picior se amputează din cauza diabetului zaharat. În ceea ce privește România, potrivit studiilor medicale sunt efectuate în fiecare zi, în medie, 14 amputații survenite în urma complicațiilor cauzate de diabet , iar anual numărul acestora depășește 5.000.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.