În urmă cu câteva zile, o fotografie postată pe Instagram de jucătorul britanic de tenis Andy Murray – internat în spital, în recuperare în urma unei operații de protezare a capului femural a făcut rapid înconjurul planetei. Fotografia are deja aproape 350.000 de aprecieri.
Mai multe detalii din această fotografie semnalează însă faptul că nici măcar celebritatea nu asigură întotdeauna cea mai bună îngrijire medicală.
Două branule în aceeași venă?
Asociația pentru Acces Vascular (AVA) din SUA a analizat cu atenție imaginea și a făcut o listă cu toate greșelile făcute de medici în acest caz. AVA dorește astfel să le reamintească tuturor profesioniștilor din sănătate să acorde atenție detaliilor, urmăririi protocolului și îngrijirii tuturor pacienților.
„În fiecare zi, în spitalele din America, 50 de pacienți mor din cauza complicațiilor asociate dispozitivelor de acces vascular identice celor pe care Andy Muray le poartă în poză”, atrage atenția AVA într-un comunicat de presă. Cateterele venoase periferice (CPV), denumite uzual branule sau canule intravenoase, permit administrarea facilă de fluide și medicamente. În poza devenită faimoasă, Andy Murray pare să aibă montate două branule în aceeași venă. Și asta nu este singura greșeală pe care cei de la AVA au observat-o și au explicat-o minuțios.
Tensiometru, pe același braț cu branulele
Astfel, Andy Murray este un jucător de tenis profesionist și – important – dreptaci. Medicii care au montat branulele ar fi trebuit să țină cont de acest detaliu și să folosească brațul stâng.
Pe același braț pe care sunt montate canulele este pus și un dispozitiv de măsurare a tensiunii. Aceasta este o greșeală din mai multe motive: în primul rând, fluxul de sânge poate diminua către brațul unde este montat. Prin urmare, nu ar fi trebui să fie folosit același braț unde este montată o branulă, pentru că tensiometrul poate afecta livrarea medicamentelor și absorbția sistemică a acestora.
Faptul că lui Andy Murray i s-au montat două CPV-uri și un dispozitiv de măsurare a tensiunii pe același braț poate reduce drastic circulația sanguină și poate duce la tromboză venoasă profundă, atrag atenția specialiștii în acces vascular. În al doilea rând, dispozitivele de măsurare a tensiunii sunt greu de sterilizat și pot găzdui patogeni care pot cauza infecții. De aceea, se recomandă ca acestea să fie montate pe brațul opus celui care găzduiește linii venoase deschise.
Probleme adiționale
Alte probleme semnalate de specialiștii de la AVA: una dintre branule este infiltrată cu sânge. Branulele sunt securizate cu leucoplast – există opțiuni mai bune și mai sigure. Atât pansamentele, cât și leucoplastul vizibile în poză nu sunt ocluzive, adică nu asigură izolarea de mediu și, implicit, de potențiali agenți patogeni contaminanți. Unul din catetere are în continuare atașată valva de acces folosită în timpul operației. Acestea, spun cei de la AVA, ar trebui scoase imediat, pentru că reprezintă o potențială sursă importantă de infecție. Centrul pentru Controlul Bolilor (CDC) atrage atenția asupra riscului crescut de contaminare a valvelor de acces în Ghidul pentru prevenirea infecțiilor cauzate de cateterizare. Și, nu în ultimul rând, tot referitor la potențiale surse de infecție: părul de pe braț, în zona unde se montează branula, ar fi trebui ras înainte de montare.
„Accesul vascular este o componentă vitală a îngrijirii intraspitalicești, iar montarea unei branule este cea mai frecventă procedură medicală invazivă. Făcută corect, îți poate salva viața și îți grăbește recuperarea. Făcută greșit, poate cauza complicații grave, care pun în pericol sănătatea pacientului și chiar viața acestuia”, explică AVA.