O genă face aproximativ un sfert dintre oameni să perceapă o serie de legume ca extrem de amare – studiu

Persoanele care moștenesc două copii ale unei anumite variante a genei TAS2R38, legată de gust poate face ca unele persoane să simtă o serie de legume, în special cruciferele, precum broccoli, varza sau varza de Bruxelles, ca fiind extrem de amare. Este concluzia celui mai recent studiu în acest domeniu realizat de oamenii de știință americani de la  University of Kentucky School of Medicine.

Oamenii de știință americani trag un semnal de alarmă, pentru că această categorie de persoane nu are o nutriție echilibrată.

”Trebuie să luați în calcul modul în care pacienții percep gustul, dacă vreți cu adevărat că urmeze regulile de nutriție”, a subliniat dr. Jennifer Smith, unul dintre autorii studiului, la o conferință a American Heart Association.

 

Ce este gena TAS2R38 și cum influențează gustul?

 

Toată lumea moștenește două copii ale genei TAS2R38, care ne permite să simțim gustul amar.

Cei care moștenesc două copii ale variantei AVI ale genei TAS2R38 (aproximativ 25% dintre oameni) aproape că nu simt gustul amar al anumitor substanțe chimice. Cei care au o copie a variantei AVI și o copie a variantei PAV (aproximativ 50% dintre oameni)  percep gustul amar al substanțelor respective, dar nu în asemenea măsură încât să le repugne. Însă cei cu două copii ale variantei PAV (25% dintre oameni) simt unele alimente ca extrem de amare.

”Persoana care are aceste gene percepe mai mult din aroma de sulf să spunem a varzei de Bruxelles, în special dacă este gătită prea mult”, a explicat prof. Valerie Duffy, de la

University of Connecticut, expert în studiul gustului și consumului de alimente. ”Deci aceste legume nu loe plac și, pentru că oamenii generalizează, în curând nu le place nicio legumă. Dacă întrebi oamenii dacă le plac legumele, de obicei nu răspund: Nu îmi place asta, dar îmi place cealaltă. Oamenii spun dacă le plac legumele sau nu”, a explicat Duffy.

Iar persoanele cu două copii ale variantei PAV sunt de 2,6 ori mai predispuși să mănânce mai puține legume decât cei care nu au aceste copii, arată studiul.

Cercetătorii vor analiza în continuare dacă folosirea anumitor condimente poate masca gustul amar și dacă, astfel, oamenilor cu două copii ale variante PAV a genei TAS2R38, vor fi determinați să mănânce mai multe legume.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.