O nouă lege a donării de organe, respinsă în Germania

Parlamentarii germani au respins o nouă lege a donării de organe. Textul prevedea ca orice persoană să fie un potențial donator, în cazul în care nu și-a exprimat explicit dorința de a nu dona organe.

În Germania, la fel ca în multe alte state europene, legea prevede ca organele să poată fi prelevate doar de la cei înscriși în registrul donatorilor. Ministerul Sănătății de la Berlin a constatat însă o penurie dramatică a organelor. Au fost 923 de donatori în Germania anul trecut, cu 23 mai puțini decât în 2018. Sunt 11,5 donatori la un million de locuitori, față de 48 în Spania, 41,2 în Croația sau 33,6 în Portugalia.

Numărul scăzut al donatorilor se explică prin istoria țării și religie. Donarea nu este o obligație creștină, spun aleșii conservatori. Iar după durerosul trecut nazist, legea fundamentală germană stipulează dreptul la integritate fizică. Or, pe baza acestui concept, un grup de deputați a avut un proiect de lege alternativ: orice cetățean care împlinea 16 ani era informat asupra donării de organe și trebuia sau nu să își dea consimțământul. Acesta trebuia reînnoit la fiecare zece ani.

Ministrul Sănătății ar fi fost mulțumit cu oricare dintre cele două variante, numai să poată crește numărul donatorilor.

“Aceste două texte legislative sunt importante, pentru că vizează creșterea numărului de organe donate în Germania. Este important, căci 10.000 de oameni, apropiații lor, părinții, partenerii sunt disperați și sunt în așteptarea unui donator, care reprezintă speranța, iar numărul acestora a ajuns la un nivel foarte scăzut în țara noastră”, a transmis Jens Spahn, ministrul Sănătății din Germania.

Tot ceea oficialul a obținut pentru a scurta listele de așteptare pentru transplanturi a fost ca germanii să fie întrebați dacă sunt sau nu de accord să doneze organe de fiecare data când își reînnoiesc cartea de identitate.

Potrivit celui mai recent sondaj, 84% dintre germani sunt favorabilii donării de organe.

O decizie asemnănătoare propunerii din Germania, prin care toți adulții vor fi considerați automat ca donatori atunci când vor muri, cu excepția cazului în care înregistrează o cerere de „renunțare” a fost luată și în Marea Britanie. Legea va intra în vigoare în Anglia în primăvară, iar în Scoția din toamnă. Sunt aproximatia 6.000 de persoane pe lista de așteptare pentru transplant în Regat.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.