Medicamentul oncologic pembrolizumab (Keytruda, Merck) a primit aprobare de la Comisia Europeană pentru a fi comercializat în Europa ca linie principală de tratament al cancerului pulmonar fără celule mici (NSCLC – non-small cell lung carcinoma) în combinație cu chimioterapia, relatează Reuters.
Pembrolizumabul este prima moleculă din categoria imunoterapicelor care primește aprobare în Europa ca linie principală de tratament în combinație cu chimioterapia pentru tratamentul NSCLC – cea mai întâlnită formă de neoplasm pulmonar. Pembrolizumab și-a dovedit eficiența în studii clinice ca tratament de linie I a NSCLC, încetinind progresia bolii, prelungind supraviețuirea pacienților cu neoplasm pulmonar și îmbunătățind calitatea vieții acestora.
Terapia combinată pembrolizumab + chimioterapie a fost deja aprobată în SUA. Producătorul a făcut o primă cerere pentru aprobare în Europa în urmă cu un an, pe care apoi a retras-o. Între timp, rezultatele unor studii aflate în desfășurare au produs noi dovezi ale eficacității terapiei combinate. După confirmarea acestor rezultate, Merck & Co (MSD în Europa) a depus din nou cerere pentru aprobare pe piața europeană. După primirea aprobării, terapia combinată ar putea fi disponibilă în Spațiul Economic European (statele membre ale Uniunii Europene plus Islanda, Norvegia și Lichtenstein), oferind o șansă în plus pacienților cu NSCLC – una din cele mai agresive forme de cancer.
În România, Agenția Națională a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale a aprobat în 2017 includerea condiționată în lista de medicamente compensate a pembrolizumab, ca monoterapie de linia I și a II-a la pacienții cu diagnosticul de carcinom pulmonar fără celule mici, metastatic, PD-L1 pozitiv, fără mutații tumorale EGFR sau ALK pozitive.