Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice (SRDNBM) organizează în perioada 22-25 mai, la Sibiu, cel de-al 45-lea congres național, cel mai important eveniment științific din diabetologia românească. Ediția de anul acesta se desfășoară sub titlul „Diabetul în contextul anului 2019-provocări și perspective” și are ca temă centrală „Diabetologie românească-Diabetologie europeană”.
În acest sens, organizatorii propun o abordare 360 a problematicii diabetului, care se concentrează pe creșterea continuă a calității îngrijirii persoanelor care suferă de diabet și dezbaterea provocărilor în managementul clinic al diabetului zaharat. Astfel, doresc să inițieze un dialog între renumiți speakeri români și internaționali și medicii tineri care reprezintă viitorul medicinei.
Într-un cadru dinamic, educaţional şi captivant, abordarea inovativă de anul acesta are în centru promovarea colaborării interdisciplinare, prin includerea în cadrul programului științific a unor sesiuni cu alte societăți, precum Societatea Română de Cardiologie, Societatea Română de Nefrologie, dar și cu organizații specializate în îngrijirea persoanei cu diabet, cum ar fi Asociația de Podiatrie.
Întregul concept are la bază o nouă strategie de dezvoltare a Societății de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, axată pe trei direcții în lupta cu diabetul zaharat: colaborare-educație-dezvoltare durabilă.
Un punct central al acestei noi abordări va fi reprezentat de cele șase sesiuni de lucrări originale desfășurate sub conceptul “Make science together for PRESENT and FUTURE”.
Managementul evenimentului este asigurat de Sănătatea Press Group, iar SănătateaTV.ro și Ro Health Review sunt parteneri media.
Peste zece speakeri internaționali de renume și 63 de ore de sesiuni, promit organizatorii
Pe parcursul celor patru zile de congres vor fi prezenți aproximativ 1.000 de participanți, care vor lua parte la 63 de ore de prezentări și postere, cursuri pre-congres și sesiuni în premieră. Au confirmat participarea 14 speakeri internaționali, dintre care unii sunt în premieră la congres. Printre ei se numără cercetătorul britanic care a contribuit la dezvoltarea primului prototip de pancreas artificial, Prof. Roman Hovorka, cercetător principal al Institutului de Științe Metabolice și Director de Cercetare al Departamentului de Pediatrie de la Universitatea din Cambridge, Marea Britanie.
Printre speakerii care participă pentru prima dată se află și prof. dr. Alexander Leber, director al centrului de cardiologie “Isar Heart Center” din Munchen și fost director al Institutului pentru Imagistică Cardiacă și Intervenții din Toronto, Canada. În aceeași categorie se află și prof. dr. Elizabeth Seaquist, președinte în Medicină și Științe în cadrul Asociației Americane de Diabet, distinsă cu Premiul pentru Excelență în Cercetarea Sănătății din partea Centrulului Academic pentru Sănătate.
Dr. Stuart Brink, fost președinte al Societății Internaționale pentru Pediatrie și Diabet la Adolescenți și medic endocrinolog de peste 35 de ani în cadrul Centrului de Diabet și Endocrinologie New England din Statele Unite, își va împărtăși experiența în premieră la acest congres. La fel și prof. Meda Pavkov, membru al Diviziei de Diabet din cadrul Centrului pentru Prevenția și Controlul Bolilor din Atlanta.
Direcțiile celei de-a 45 ediții a Congresului Societății Române de Diabet Nutriție și Boli Metabolice
“Odată cu ediția a 45-a, dorim să aducem, cu ajutorul medicilor participanți, o altă dimensiune Congresului Național al Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, printr-o nouă viziune a programului științific, care să îmbine ultimele noutăți în managementul clinic al diabetului zaharat cu cercetarea științifică, un element-cheie în progresul și inovația în diabetul zaharat”, a declarat prof. univ. dr. Romulus Timar, președintele Societătii Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.
“Astfel, ne propunem să oferim o manifestare științifică de cel mai înalt nivel, care să reunească speakeri reputați, experți din România și de pe plan internațional, din domeniul diabetologiei și al specialităților conexe, dar și să aducem în cadrul programului, ca speakeri, tineri medici reuniți în sesiuni cu tematica generală ‘Make science toghether for PRESENT and FUTURE'”, a precizat el
În plus, în cadrul ceremoniei de deschidere, din 22 mai, accentul va cădea pe rolul și perspectiva medicului în societate.
Diabetul în România și în lume
În lume, conform Federației Internaționale a Diabetului (IDF), unul din unsprezece adulți are diabet – în total, 425 de milioane de oameni, iar numărul lor ar putea ajunge la 522 de milioane în anul 2030. Din păcate, se estimează că unul din doi oameni cu diabet rămâne nediagnosticat, adică aproximativ 212 milioane, la nivel mondial.
Cele mai recente date oficiale arată că România se situează printre țările cu cea mai mare prevalență a diabetului în Europa, 11,6% dintre adulți.
Conform statisticilor, bolile cardiovasculare sunt una dintre principalele cauze de mortalitate și disabilitate la persoanele cu diabet de tip2.
Un studiu recent relevă ca 2 din 3 persoane cu diabet de tip2 prezintă factori de risc pentru bolile cardiovasculare, cum ar fi: presiunea sanguină ridicată, nemonitorizarea glicemiei sau un nivel ridicat al colesterolului. De asemenea conform aceluiași studiu, 2 din 3 persoane cu diabet de tip2 au suferit deja de o afecțiune cardiovasculară: insuficiență cardiacă congestivă, infarct, insuficiență cardiacă.
În plus, 40% dintre persoanele care suferă de diabet de tip2 vor dezvolta o afecțiune renală, iar peste 80% dintre cazurile de insuficiență renală în stadiu terminal sunt cauzate de diabet sau hipertensiune arterială.
Neuropatia periferică este una dintre cele mai comune complicații cauzate de diabet și are drept consecință amputarea piciorului sau a unei părți din picior. Astfel, includerea podiatrului în echipa de medici responsabilă de îngrijirea persoanei cu diabet poate reduce cu până 85% cazurile de amputare ale piciorului diabetic și cu până la 24% rata spitalizării a persoanelor care suferă de diabet.