O nouă strategie bioeconomică pentru sustenabilitate

Comisia Europeană a lansat la 11 octombrie un nou plan strategic menit să asigure dezvoltarea unei bioeconomii sustenabile, care să deservească deopotrivă economia, societatea și mediul. Noul plan strategic își propune să îmbunătățească și să crească nivelul de utilizare al resurselor regenerabile în Europa.

Într-o lume în care resursele biologice și ecosistemele sunt finite, este nevoie de inovație și efort pentru a hrăni oamenii și a le oferi acces la apă potabilă și energie. Bioeconomia poate transforma algele în combustibili, poate ajuta la reciclarea plasticului și la transformarea deșeurilor în produse reutilizabile și poate converti deșeurile rezultate din procesul industrial în îngrășăminte biologice, se arată într-un comunicat de presă al Comisiei Europene. Nu în ultimul rând, are potențialul de a genera un milion de noi locuri de muncă până în 2030.

Pe de altă parte, furnizarea unei bioeconomii circulare, sustenabile, implică eforturi concrete din partea autorităților și a industriei. În acest sens, în 2019, Comisia Europeană și-a propus, printre altele, să înființeze o platformă tematică de investiții în bioeconomie, în valoare de 100 de milioane de euro. Aceasta va avea ca principal obiectiv promovarea soluțiilor bioeconomice inovative pe piață din Europa și amortizarea riscului asociat investițiilor în soluții sustenabile.

În continuare, Comisia își propune să faciliteze dezvoltarea biorafinăriilor sustenabile, să lanseze programe pilot pentru dezvoltarea sectorului bioeconomic în zonele rurale, urbane sau de coastă. Acestea vor include sisteme sustenabile de agricultură, silvicultură, pescuit și managementul deșeurilor.

„A devenit evident faptul că trebuie să facem o schimbare de fond în felul în care societatea noastră produce, consumă și aruncă bunurile. Prin dezvoltarea sectorului bioeconomic – acel segment regenerabil al economiei circulare – vom reuși să identificăm metode noi și inovative de a produce alimente, produse și energie, fără a epuiza resursele biologice limitate ale planetei noastre. Și nu este vorba doar despre resurse și despre cum putem proteja mediul. Avem oportunitatea de a crea noi locuri de muncă, ecologice, în special în zonele rurale și de coastă”, a declarat Jyrki Katainen, vicepreședintele Cabinetului pentru locuri de muncă, creștere economică și investiții.

Noul plan strategic vine să actualizeze Strategia Bioeconomică lansată în 2012, având ca principale obiective creșterea numărului de locuri de muncă, a economiei și a gradului de investiții în Uniunea Europeană.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.