O nouă tehnologie îmbunătățește detectarea fibrilației atriale după un accident vascular cerebral

O nouă metodă de evaluare a bătăilor neregulate ale inimii a depășit abordarea care se folosește în prezent pe scară largă în unitățile de stroke pentru a detecta cazurile de fibrilație atrială. Tehnologia, numită Electrocardiomatrix, merge mai departe decât telemetria cardiacă standard, prin examinarea unor cantități mari de date telemetrice într-o manieră atât de detaliată, încât depășește cu mult capacitatea unui clinician, spun inventatorii. Totul vine în contextul în care este important să se determine dacă pacienții cu accident vascular cerebral (AVC) prezintă și fibrilație atrială. Noua tehnologie ar putea face acest proces mai ușor și mai precis.

 

Cum funcționează tehnologia

 

Spre deosebire de monitorizarea clasică a bătăilor inimii, Electrocardiomatrix convertește semnalele bidimensionale din ECG într-o hartă tridimensională care permite o inspecție rapidă a tuturor bătăilor colectate ale inimii, explică creatorii tehnologiei. Potrivit acestora, metoda permite detectarea rapidă, exactă și intuitivă a aritmiilor cardiace.

Din rândul pacienților care au suferit un AVC, Electrocardimax a identificat cu precizie cazurile de fibrilație atrială, spun cercetătorii care au dezvoltat tehnologia.

“Am validat utilizarea tehnologiei noastre într-un cadru clinic. Electrocardiomatrix a fost o metodă exactă de a determina dacă un supraviețuitor al unui accident vascular cerebral a avut episoade de fibrilație atrială”, a subliniat coinventatoarea Electrocardiomatrix, Jimo Borjigin, prof. asociat de Neurologie și Fiziologie Moleculară la Universitatea din Michigan, citată de sciencedaily.com.

Identificarea cu ajutorul Electrocardiomatrix a fost exactă, spune Borjigin, inclusiv în cazul a 212 pacienți care nu aveau înregistrat un istoric al bolii. Potrivit inventatoarei, acest grup de pacienți este cel mai relevant din punct de vedere clinic, deoarece este important de determinat dacă înainte de accidentul vascular cerebral pacienții s-au confruntat cu o fibrilație atrială nedetectată.

Când un pacient are fibrilație atrială, bătăile neregulate pot face ca sângele să stagneze în atrii și să formeze cheaguri. De aceea este atât de important ca fibrilația atrială să fie detectată.

“Identificarea mai exactă a fibrilației atriale ar trebui să se traducă în mai multe accidente vasculare cerebrale prevenite”, spune dr. Devin Brown, profesor de Neurologie la Universitatea de Medicină din Michigan.

Fibrilația atrială este un factor de risc major pentru un accident vascular cerebral.

Jimo Borjigin deține un brevet personal pentru Electrocardiomatrix în Japonia. În Statele Unite,  brevetul este deținut de Universitatea din Michigan.

 

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.