Apariția unei noi tulpini de streptococ ar fi la originea unei creșteri a numărului de cazuri de scarlatină în Marea Britanie, arată un studiu publicat în The Lancet Infectious Diseases.
Începând din mai 2016, o creștere puternică a infecțiilor cu bacteria Streptococcus pyogenes a fost înregistrată în Anglia și Țara Galilor. În paralel, a fost constatată o creștere impresionantă a cazuri de scarlatină – aproape 19.000. Medicii au încercat să afle dacă cele două elemente sunt legate. Astfel o descoperit o tulpină nouă bacteriană.
Noua tulpină bacteriană s-ar putea răspândi și în alte țări
Noua tulpină izolată, aflată la originea celor mai grave infecții cu Streptococcus pyogenes, produce, potrivit unei echipe de cercetători de la Imperial College London, o cantitate mai mare de toxine. Aceasta este deosebit de periculoasă și riscul de propagare la nivel mondial trebuie să fie monitorizat îndeaproape.
De altfel, două cazuri au fost identificate în Danemarca și Statele Unite. ”Acest lucru înseamnă că tulpina s-ar putea răspândi pe plan internațional. Poate că este deja prezentă în alte țări”, a subliniat prof. Shiranee Sriskandan, coordonatorul studiului.
”Este posibil și ca tulpina să dispară. Acest lucru s-a mai întâmplat în trecut: unele (tulpini – n.r.) au apărut, apoi au dispărut rapid. Numai noi studii ne vor permite să înțelegem cum se dezvoltă această tulpină”, a adăugat prof Sriskandan.
O boală ”a copilăriei” foarte contagioasă
Scarlatina este o boală bacteriană ce se manifestă printr-o erupție cutanată strălucitoare, care acoperă cea mai mare parte a corpului și este aproape întotdeauna însoțită de durere în gât și febră mare.
Scarlatina apare cel mai frecvent la copii cu vârsta cuprinsă între 5 și 15 ani. Lăsată netratată, scarlatina poate duce la complicații grave care afectează inima, rinichii și alte părți ale corpului.