O pacientă de 68 de ani, cu multiple afecțiuni, operată cu ajutorul VATS la SUUMC „Dr. Carol Davila”

O pacientă în vârstă de 68 de ani, cu antecedente patologice de neoplasm de col uterin operat, chimiotratat și iradiat și cu multiple alte afecțiuni a fost operată prin tehnica VATS (Video – assisted thoracoscopic surgery) pentru rezecțiile pulmonare anatomice, la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central ” Dr. Carol Davila”.

Pacienta suferă și de hipertensiune arterială grad III, boală cardiacă ischemică și aritmie extrasistolică supraventriculară, hidronefroză bilaterală, secundară Stenozei ureterale bilaterale cu stenturi ureterale montate și hepatopatie cronică cu virus C.

Pacienta a fost internată în Secția Clinică Chirurgie toracică pentru tratamentul chirurgical al unei formațiuni tumorale pulmonare stângi, localizată în porțiunea centrală a lobului inferior.

Examinarea PET-CT, realizată de colonel medic dr. Mazilu Cătălin, care a reliefat faptul că, formațiunea tumorală pulmonară era una activă metabolic, fapt ce ridica suspiciunea de proces neoplazic, fapt ce a contribuint, esențial, la stabilirea indicației operatorii de urgență.

De asemenea, din cauza angine pectorale cu tulburări de cinetică cardiacă, pacientei i s-a mai efectuat și un examen coronarografic, examen care a reliefat coronare sever tortuoase, fără leziuni.

“Din cauza localizării centrale a formațiunii tumorale s-a impus efectuarea intervenției chirurgicale de lobectomie inferioară stângă și limfadenectomie (rezecție lobară pulmonară reglată) care s-a efectuat prin tehnica minin-invazivă VATS (Video – assisted thoracoscopic surgery)”, se arată într-un comunicat al Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central ” Dr. Carol Davila”.

Potrivit aceleiași surse, avantajele acestei tehnici chirurgicale minin-invazive, comparativ cu tehnica clasică utilizată, până în prezent (lobectomie prin toracotomie clasică), sunt recuperarea mult mai rapidă postoperatorie a pacienților; dureri minime (datorită inciziei toracice minime, fără depărtarea coastelor); absența piederilor aeriene (folosirea aparatelor endoscopice de sutură mecanică); folosirea unui singur tub de dren thoracic; risc mai mic de complicații postoperatorii.

De asemenea, aceste avantaje se reflectă în reducerea duratei de spitalizare (pacientul fără comorbidități importante nu necesită monitorizare in secția ATI și se poate externa la 2-3 zile postoperator), asigurarea, ulterioară, atât a unui proces rapid de reintegrare socio-profesională a pacienților, cât și începerea, precoce, a terapiilor complementare (în cazurile oncologice), se arată în același comunicat.

 

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.