O parte a sistemului imunitar ar putea vindeca forme multiple de cancer

O parte a sistemului imunitar ar putea vindeca forme multiple de cancer. O echipă a universității Cardiff a descoperit o metodă de a îndepărta cancerul de prostată, de sân sau de plămâni. Aceasta nu a fost testată pe pacienți, dar are un potențial enorm, susțin cercetățorii, care au publicat un studiu în revista Nature Immunology.

Sistemul imunitar al organismului este modul în care acesta se apără de infecții și atacă celulele canceroase. Oamenii de știință erau în căutarea unui mod neconvențional prin care sistemul imunitar atacă celulele canceroase în mod natural. Au descoperit o celulă T în sângele oamenilor care are receptori la suprafață și care scanează corpul pentru a „vedea” unde există o amenințare care trebuie eliminată. Paricularitatea acestei noi celule este că atacă diferite forme de cancer, iar oamenii de știință speră că se va adapta tuturor tipurilor de cancer. Printre formele de cancer pentru care ar putea funcționa se numără cel de plămâni, de piele, de sânge, de colon, de sân, de prostată, ovarian, de rinichi sau cervical.

Receptorul T-cell interacționează cu o moleculă numită MR1, care se află la suprafața fiecărei celule din organism. Se consideră că aceasta transmite metabolismul distorsionat din celulele canceroase către sistemul imunitar.

„Suntem primii care descriem o celulă T care identifică MR1 în celulele canceroase, lucru care nu a mai fost făcut până acum, este primul de acest fel”, a declarat cercetătorul Garry Bolton, pentru BBC.

Există deja terapii cu celule T, scriu jurnaliștii britanici. Dintre acestea, cel mai cunoscut exemplu este CAR-T, un medicament viu fabricat prin modificarea genetică a celulelor T, care caută și distruge cancerul. Acesta este însă eficient în special în cazul cancerelor solide, din tumori și mai puțin în cancerele sângelui. Or, celula nou descoperită ar putea avea o eficiență crescută pentru toate tipurile.

Noua terapie presupune recoltarea unei probe de sânge de la un pacient, extragerea și modificarea genetică a celulelor T, pentru a ataca celulele canceroase, înmulțirea acestora și reintroducerea în fluxul sanguin.

 

Infographic explaining how CAR-t works

După ce au testat doar în laborator noul tratament, oamenii de știință speră să poată începe, cât mai curând și testele pe oameni.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.