O persoană cu diabet costă sistemul medical britanic, pentru spitalizare, de șase ori mai mult decât un pacient fără diabet – studiu

Controlul inadecvat al diabetului costă sistemul medical din Anglia 3 miliarde de lire sterline pe an. Acesta reprezintă costul tratamentului spitalicesc evitabil din anul fiscal 2017-2018, potrivit unui studiu publicat la adunarea generală a Asociației Europene pentru Studiul Diabetului, EASD, ce are loc la Barcelona.

Autorii au comparat costurile spitalizării pentru 58 de milioane de oameni cu și fără diabet.

În medie, o persoană care suferă de diabet de tip 1 costă de șase ori mai mult sistemul de sănătate, prin spitalizare, decât o persoană fără diabet – 3.035 de lire sterline pe an pentru o persoană cu diabet de tip 1 și 510 lire sterline pentru un britanic fără diabet.

Un pacient cu diabet de tip 2 costă de două ori mai mult decât o persoană care nu suferă de această afecțiune, adică 1.291 de lire sterline.

Cu excepția îmbătrânirii, diabetul este responsabil pentru cea mai mare sumă cheltuită pentru îngrijiri medicale în Europa.

În Anglia, două treimi dintre pacienții cu tip de tip 1 și o treime dintre cei cu diabet de tip 2 nu își țin sub control nivelul glicemiei, ceea ce crește riscul unor probleme de sănătate multiple, pe termen lung, de la afecțiuni ale rinichilor până la pierderea vederii.

 

Datele studiului

 

Cercetătorii au folosit datele NHS Digital Hospital Episode Statistics in England și National Diabetes Audit (2017–2018) pentru a compara costul tratamentului în spital oferit pacienților cu diabet de tip 1 și de tip 2 cu cel oferit pacienților care nu suferă de diabet. Efectul vârstei a fost luat în considerare.

Autorii studiului au analizat datele privind internările elective și cele de urgență, internările de zi, dar și cele de UPU pentru 58 de milioane de persoane, inclusiv 22,9 milioane cu diabet de tip 2 și 243.000 cu diabet de tip 1. Acestea reprezintă 90% dintre toate îngrijirile acordate în spital în Anglia.

Din totalul costurilor, care s-au ridicat la 36 de miliarde de lire sterline, NHS England a cheltuit aproximativ 5,5 miliarde de lire sterline pentru persoanele cu diabet. Din această sumă, aproximativ 3 miliarde, adică aproape 10% din total, a reprezentat cheltuială în exces pentru diabet.

În comparație cu persoanele care nu suferă de diabet, costul mediu anual pentru îngrijire la cerere a fost de peste două ori mai mare pentru persoanele cu diabet de tip 2 (759 de lire sterline față de 331 de lire sterline), iar costul mediu pentru internări de urgență a fost de trei ori mai mare (532 de lire sterline față de 179 de lire sterline).

În ceea ce privește costul mediu pentru persoanele cu diabet de tip 1, acesta a fost de cinci ori mai mare în cazul îngrijirii elective (1.657 de lire față de 331) și de opt ori mai mari pentru îngrijirea de urgență (1.378 față de 179 de lire).

 

Concluziile studiului

 

”Persoanele cu diabet sunt internate mai des, în special ca urgențe, și rămân internate, în medie, mai mult decât alți pacienți. Aceste costuri mai mari de spitalizare – din care 40% provin din îngrijire ne-elective și de urgență, sunt de trei ori mai mari decât costurile actuale ale medicației pentru diabet. Managementul îmbunătățit al diabetului de către medicii de familie și specialiștii în diabet ar putea îmbunătăți sănătatea persoanelor cu diabet și reduce substanțial nivelul costurilor de spitalizare”, a explicat autorul studiului, dr. Adrian Heald, de la Salford Royal Hospital, din Marea Britanie.

El a atras atenția că studiul nu a inclus costurile indirecte asociate cu diabetul.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.