O populație de celule recent identificată deschide calea spre noi terapii pentru vindecarea leziunilor mușchiului cardiac

Cercetătorii canadieni au descoperit o populație de celule neidentificată anterior în lichidul pericardic din jurul inimii. Descoperirea poate duce la noi tratamente pentru pacienții cu leziuni ale mușchiului cardiac.

Cercetătorii de la Universitatea Calgary au descoperit că un anumit tip de celule, macrofage Gata6+ din cavitatea pericardică, ajută la vindecarea leziunilor cardiace la șoareci, scrie Science Daily.

Acest tip de celule a fost detectat inițial în lichidul din pericard la un șoarece cu o leziune cardiacă. Aceleași celule au fost descoperite apoi în pericardul oamenilor cu leziuni cardiace, confirmând faptul că acestea oferă speranțe pentru o nouă terapie pentru pacienții cu astfel de afecțiuni.

Cardiologii nu au mai explorat niciodată posibilitatea ca celule aflate în afara cordului propriu-zis să poată participa la vindecarea și repararea inimii. Spre deosebire de alte organe, inima are o capacitate foarte limitată de a se vindeca.

“Descoperirea unei noi celule care poate ajuta la vindecarea mușchiului inimii când este afectat va deschide calea pentru noi terapii și va oferi speranță pentru milioanele de oameni care suferă de boli cardiace. Acum știm că lichidul pericardic este bogat în celule care vindecă. Aceste celule ar putea deține secretul pentru repararea și regenerarea mușchiului inimii. Posibilitățile pentru alte descoperiri și pentru terapii noi, inovatoare, sunt importante”, a declarat prof. dr. Paul Fedak, de la Departamentul de Științe Cardiace din cadrul Universității Calgary, unul dintre autorii descoperirii.

Eforturile pentru identificarea acestui nou tip de celule au durat mai puțin de trei ani. Acum, oamenii de știință speră să demareze un program mai amplu privind vindecarea inimii.

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.