O terapie nouă vizează bacteriile intestinale pentru a preveni sau chiar vindeca alergiile alimentare

Un studiu nou indentifică speciile de bacterii din sistemul digestiv al unui nou-născut, care îl apără de alergii alimentare, pentru a descoperi modificările asociate cu dezvoltarea alergiilor alimentare și a unui răspuns imunitar schimbat.

În Statele Unite, la fiecare trei minute, o reacție alergică legată de mâncare trimite pe cineva la spital. În prezent, singura cale pentru a evita o reacție este ca persoanele cu alergii alimentare să evite în totalitate alimentele la care sunt alegice. Însă cercetătorii caută noi tratamente pentru a evita instalarea sau chiar a vindeca alergiile alimentare la pacienți, scrie Science Daily.

 

Microbiomul, esențial în lupta împotriva alergiilor alimentare

 

Studii recente privind microbiomul – ecosistemul complex de microorganisme care trăiesc în intestine și în alte părți ale corpului – sugerează că un microbiom modificat poate juca un rol crucial în dezvoltarea alergiilor alimentare.

Astfel, un studiu nou, condus de cercetători de la Brigham Women’s Hospital și Boston Children’s Hospital, a identificat specii de bacterii din sistemul digestiv al nou-născutului care îl apără de alergii alimentare, dar și modificări asociate cu dezvoltarea alergiilor alimentare.

În studii preclinice făcute pe șoareci, echipa a descoperit că administrarea unui preparat cu cinci sau șase specii de bacterii ce se găsesc în mod normal în intestinele umane a apărat de alergii alimentare și chiar a consolidat toleranța la alergeni alimentari.

„Aceasta reprezintă o schimbare majoră în abordarea terapiilor pentru alergii alimentare”, a declarat unul dintre autorii studiului, prof. dr. Lynn Bry, director al the Massachusetts Host-Microbiome Center din cadrul Brigham.

“Am identificat microbii asociați cu protecția și pe cei asociații cu alergiile alimentare la pacienți. Dacă administrăm un mix definit de microbi benefici ca terapie, nu numai că putem evita instalarea alergiilor alimentare, ci putem vindeca alergii alimentare existente, potrivit modelelor preclinice. Cu acești microbi, resetăm sistemul imunitar”, a adăugat ea.

Bacteriile care influențează mecanisme imunologice majore

 

Echipa de cercetare a făcut atât studii atât pe subiecți umani, cât și modele preclinice, pentru a înțelege speciile-cheie de bacterii implicate în alergii alimentare. Echipa a recoltat probe de fecale la fiecare 4-6 luni, de la 56 de copii care au dezvoltat alergii alimentare. Oamenii de știință au descoperit dferențe importante față de microbiota altor 98 de copii care nu au dezvoltat alergii alimentare.

Bacterii din sistemul digestiv al nou-născuților care au dezvoltat sau nu alergii alimentare ulterior au fost transplantate ulterior unor șoareci cărora le-a fost indusă alergie la ouă. Șoarecii care au primit bacterii de la nou-născuți care nu au dezvoltat alergii alimentare au fost mai bine protejați de alergiile la ouă decât restul.

Pentru a înțelege cum ar putea influența predispoziția spre alergii alimentare, echipa de cercetători a analizat și schimbările imunologice, atât la nou-născuți, cât și la șoareci. Ei au descoperit că bacteriile din clasa clostridia și bacteroidetes influențează două mecanisme imunologice importante și stimulează anumite limfocite T.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.