Nerespectarea protocoalelor de siguranță la locul de muncă face ca 33% din asistentele medicale și 32% din medici să fie expuși la boli infecțioase, în special din cauza contactului neprotejat cu sângele infectat sau cu alte fluide. Acestea sunt rezultatele unui raport publicat de International Safety Center, o organizație globală care militează pentru siguranța personalului medical la locul de muncă.
Raportul EPINet inventariază și analizează numărul accidentelor raportate la locul de muncă de personalul medical din Statele Unite ale Americii. În SUA, spitalele raportează din 1992 informații detaliate cu privire la expunerile accidentale la sânge și alte fluide potențial contaminate. Aceste date sunt analizate pentru a actualiza protocoalele de siguranță la locul de muncă.
Obiecte ascuțite
Procentajul asistenților medicali și al medicilor care sunt expuși la boli infecțioase ca urmare a nerespectării protocoalelor de siguranță este aproape identic, însă autorii raportului atrag atenția că principalele cauze ale accidentelor la locul de muncă sunt diferite pentru cele două categorii profesionale.
Majoritatea expunerilor sunt cauzate de înțepături și tăieturi produse în urma nerespectării regulilor de manipulare a seringilor și a altor instrumente medicale ascuțite. Asistenții medicali au raportat mai multe accidente cauzate de înțepături de ac, în timp ce medicii au raportat mai frecvent accidente în timpul procedurilor chirurgicale. Aproape 73% din totalul accidentărilor raportate de medici au avut loc în timpul unor proceduri chirurgicale. Conform raportului, 45,5% din accidentările raportate de medici au fost înțepături cu ace de sutură și 10,6% tăieturi cauzate de lamele de bisturiu.
Contact neprotejat cu sânge și alte fluide
Dincolo de accidentele la locul de muncă produse prin manipularea defectuoasă a instrumentarului medical ascuțit, contactul neprotejat cu sânge și alte fluide cu potențial infecțios este o problemă la fel de impotantă în cazul personalului medical. Asta deoarece mulți agenți infecțioși se transmit prin contact neprotejat cu sângele infectat. Exemplele includ: virusul gripal, tuberculoza, HIV sau MRSA (stafilococul auriu rezistent la meticilină).
Raportul anual EPINet documentează un număr mare de expuneri neprotejate la stropi de sânge, în special în zona feței și a ochilor. Acestea reprezintă 48,1% din totalul expunerilor accidentale prin împroșcare raportate. Doar 3% din personalul medical care a completat rapoartele de expunere accidentală folosea ochelari de protecție sau măști faciale. Autorii studiului atrag atenția că procentajul personalului medical care nu își ia măsuri de precauție în cazul împroșcărilor cu sânge este îngrijorător. Este ca și cum doar 3% din șoferii implicați în accidente rutiere ar purta centuri de siguranță.
Concluziile raportului sunt că măsurile de siguranță și profilaxie a expunerilor ar trebui să fie întărite în cazul personalului medical. De asemenea, trebuie luate măsuri ferme de impunere a protocoalelor de siguranță ce reglementează manipularea și stocarea instrumentarului medical și al deșeurilor medicale.
Desi se respecta protocoalele de siguranta ,exista riscuri atat pentru pacient cat si pentru medic;.sunt categorii de medici care nu au acoperire materiala pe acest segment ,motiv pentru care si cuantumul pensiei va fi pe masura.Poate se va pune in discutie in forurile de resort si vor hotara acordare unui spor de risc.