Prof. dr. Alexandru Rafila: S-a demonstrat că oamenii nu au acces la servicii ambulatorii de foarte multe ori

Ministrul propus la Sănătate, prof. dr. Alexandru Rafila, a declarat miercuri, în cadrul audierii în Parlament, că există în acest moment și o nevoie de construcție a sistemului de sănătate.

Totodată, prof. dr. Rafila a mai precizat că de foarte multe ori ”oamenii nu au acces la servicii ambulatorii”.

”În afară de perioada critică pe care o traversăm, există și nevoia de construcție a sistemului de sănătate. Noi trebuie să ne regăsim ocazia construcției în România, în general, și a sistemului de sănătate, în special, și să lucrăm modest, asumat și perseverent încât oamenii din țara noastră să aibă acces la servicii de sănătate. Există un obiectiv ambițios proclamat de Națiunile Unite și Organizația Mondială a Sănătății, ca agenție specializată, ca până în anul 2030 toată populația lumii să aibă acces universal la servicii de sănătate și la medicamentele de care are nevoie. Teoretic, acest lucru se întâmplă și în România deja de acum, pentru că suntem țară membră a Uniunii Europene și ar trebui să avem în mod evident nu numai în atenție, dar să și fi fost rezolvată în bună măsură această problemă. Din păcate nu este și corelez lucrul acesta cu ceea ce se întâmplă în timpul pandemiei. S-a demonstrat că oamenii nu au acces la servicii ambulatorii de foarte multe ori, iar lucrul acesta are un impact negativ pentru că a supraaglomerat spitalele și a dus la o mortalitate extrem de mare din cauza prezentării tardive în serviciile de asistență medicală spitalicească, accesul la medicație a fost limitat de foarte multe ori și trebuie să ne gândim că dacă vrem să avem un sistem de sănătate sănătos și accesibil trebuie să apropiem serviciile de sănătate de populație”, a declarat prof. dr. Rafila.

Ministrul propus la Sănătate a subliniat și necesitatea unor noi spitale și reabilitarea celor existe, afirmând că ”aceste lucruri nu se pot întâmpla însă peste noapte și necesită o anumită planificare”, dar că există oportunitatea PNRR-ului.

Totodată, prof. dr. Alexandru Rafila a pus accent și pe dezvoltarea unei rețele naționale de centre medicale comunitare.

”Există o oportunitate majoră acum, este acest PNRR prin care să demarăm măcar construcția unor spitale sau renovarea altor spitale și, ce cred eu că este prioritar pentru prima etapă, dezvoltarea unei rețele naționale de centre medicale comunitare care să fie oarecum standardizată și care să adune resursa umană, pentru că problema legată de resursa umană este destul de puțin discutată și cred că ea trebuie readusă foarte serios în discuție, încât dezvoltarea infrastructurii în sănătate să fie corelată cu o politică de resurse umane care să poată să acopere toate aceste nevoi de servicii de sănătate în locațiile deocamdată ipotetice. Dar sperăm să putem oferi cetățenilor din România posibilitatea de a accesa servicii medicale în comunitatea lor, să poată accesa servicii ambulatorii de specialitate și să poată să ajungă și în spitalele care au fost reabilitate sau construite. Este un termen relativ scurt acest termen de 3 ani de zile, dar cred că dacă începem și ne punem serios pe treabă, în parteneriat cu autoritățile locale, putem să facem acest lucru”, a mai subliniat prof. dr. Rafila.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.