Oana Falup-Pecurariu: Gripa este profund democrată, nu ține cont de vârstă, de poziție socială, de putere de cumpărare

În plin sezon de gripă și la un pas de a decreta epidemie la noi în țară, medicii fac front comun și insistă pe ideea că vaccinarea este singura formă de a preveni infectarea cu virusul gripal. Până la această dată, 43 de oameni au murit și, la nivel național, câteva mii de copii din instituțiile de învățământ s-au îmbolnăvit, după cum preciza ministrul sănătății.

 

Primii copii care trebuie vaccinați

 

Conf. dr. Oana Falup-Pecurariu
Conf. dr. Oana Falup-Pecurariu

Medicii pediatri atrag atenția că cei mici sunt vulerabili în fața oricărui tip de virus și sunt printre cei mai expuși riscului de îmbolnăvire. Președinta Societății Naționale Române de Boli Infecțioase Pediatrice, conf. dr. Oana Falup-Pecurariu, spune că primii care ar trebui să fie vaccinați sunt copiii din colectivități, dar și cei care suferă de diferite afecțiuni.

„Lumea a început să înțeleagă cât de important este să se vaccineze și copiii și au început să accepte ideea mult mai ușor decât înainte. Recomandarea OMS, în vigoare din 2002, este că tot ce înseamnă copil peste 6 luni, indiferent de vârstă, se vaccinează anual. Așa este corect să procedăm. Idealul ar fi ca această vaccinare să se facă la începutul sezonului. Mi-ar plăcea să cred că în perioada de sezon de gripă sunt vaccinați toți copiii astmatici pe care îi avem, toți copiii care au boli cronice, pentru că ei sunt primii pe care trebuie să-i protejăm. Copiii de la grădinițe, colectivitățile, toată lumea ar trebui să se vaccineze, acolo există cea mai mare densitate, e logic, așa este firesc să protejăm copiii din școli și alături de ei, profesorii.”

 

Trebuie pus accent pe creșterea prevenției

 

Dr. Oana Falup-Pecurariu demontează și ideea preconcepută că persoanele sănătoase nu se pot îmbolnăvi.

„Mitul legat de gripă este că suntem tineri, puternici și nu ne atinge. Gripa este ca toate celelalte infecții, profund democrată, nu ține cont de vârstă, de poziție socială, de putere de cumpărare. Nu cred că neapărat virusul este din ce în ce mai rezistent. Dar cred că de la an la an suntem noi mai bine utilați să îl determinăm, să recoltăm din ce în ce mai bine, suntem avizați asupra semnelor și simptomelor de gripă și bineînțeles că diagnosticăm mult mai multe gripe. Dar eu cred că poate ar trebui, de la an la an, ca numărul celor care se vaccinează să fie mai mare, să creștem prevenția. Prin vaccinare ajungem adulți și vaccinându-ne suntem egali în sănătate.”

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.