Oana Ursache: Soluția pentru atragerea medicilor din diaspora în sistemul de sănătate românesc ar trebui să vină de la întreaga societate

Oana Ursache, secretar de stat –  Guvernul României, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, a declarat că soluția pentru atragerea medicilor din diaspora în sistemul de sănătate românesc ar trebui să vină de la întreaga societate românească.

”În România avem 45.000 de medici, iar în străinătate avem 15.000. Avem medici care au avut inspirația și curajul de a se întoarce în țară, după ce au avut o experiență într-un sistem de sănătate probabil mai așezat decât al nostru. Ascultându-i pe medicii care s-au întors, putem vedea cum am putea face să se întoarcă și alții, dar mai ales să nu mai plece alți medici, dintre cei care se pregătesc acum să își facă bagajele”, a precizat Oana Ursache.

”Probabil că există o doză de speranță pe care cei care pleacă și-au pierdut-o, o doză de încredere în puterea noastră de a schimba lucrurile”, a explicat Oana Ursache.

”Eu eram unul dintre cei care aplaudau medicii în Spania, pentru că m-am întors acasă de o lună de zile. La ora șapte, prin fața caselor spaniolilor treceau ambulanțele și era ca o sărbătoare a vieții. Știam că oamenii aceia ne pot ține în viață, cu niște riscuri extraordinare. Erosimul pe care societatea spaniolă știa să îl sărbătorească, în România părea că nu e la fel de bine primit”, a mai subliniat Oana Ursache.

Declarațiile au fost făcute în cadrul webinarului ”Medicul, resursa cheie în sănătate! Unde suntem? Ce deficit de personal avem? Limite de competențe. Medicina românească la 1 an de pandemie!”, eveniment organizat în premieră de Colegiul Medicilor din Municipiul București.

Manifestare și-a dorit să evidențieze rolul medicului în sistemul de sănătate și faptul că medicul este o resursă cheie în sistemul sanitar, dar și faptul că, în prezent, medicina românească se confruntă cu un deficit important de medici.

Totodată, evenimentul a adus în atenție încă o dată presiunea mare care este pusă, în general, pe medici, dar mai ales astăzi, la un an de pandemie COVID-19, când cel puțin anumite specialități medicale au fost suprasolicitate în acest context epidemiologic și mulți medici au ajuns la epuizare. Cu toate acestea, nu au dat înapoi și au rămas prezenți pe frontul acesta al luptei cu virusul SARS-CoV-2, în prima linie.

Producția video& Managementul logistic al webinarului ”Medicul, resursa cheie în sănătate! Unde suntem? Ce deficit de personal avem? Limite de competențe. Medicina românească la 1 an de pandemie!” a fost asigurat de Sănătatea Press Group.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.