Obezitatea este legată de o creștere de aproape șase ori de dezvoltare a diabetului de tip 2 – studiu

Obezitatea este legată de o creștere de aproape șase ori de dezvoltare a diabetului de tip 2. Factorii genetici și un stil de viață neadecvat cresc, de asemenea, riscul, dar într-o măsură mult mai mică. Acestea sunt concluziile unui studiu nou, prezentat la Reuniunea Anuală a European Association for the Study of Diabetes (EASD), ce are loc săptămâna aceasta la Barcelona, în perioada 16-20 septembrie.

Corespondentul Sănătatea Press Group, Ileana Toma, vă transmite cele mai noi date publicate la reuniunea EASD, ultimele studii, precum și interviuri live cu personalități ale medicinei românești și străine de la fața locului.

Studiul a fost condus de  Hermina Jakupović, de la Universitatea Copenhaga. Autorii au urmărit să studieze dacă riscul genetic pentru diabetul de tip 2 este accentuat de obezitate și de un stil de viață nefavorabil.

Ei au aplicat modelarea statistică la un eșantion de 9.556 de bărbați și femei din studiul danez ”Dietă, Cancer și Sănătate” (49,6% femei, 50,4% bărbați, cu vârste cuprinse între 50 și 65 de ani).

Aproape jumătate (49,5%) dintre participanți au dezvoltat diabet de tip 2 în cei 14,7 ani, în medie, de urmărire.

Un stil de viață favorabil a fost definit ca având cel puțin trei dintre factorii unui stil de viață sănătos: nefumător, consum moderat de alcool, activitate fizică regulată și o dietă sănătoasă.

Un stil de viață nefavorabil a fost definit ca având zero sau numai unul dintre factorii unui stil de viață sănătos. Restul participanților au fost definiți ca având un stil de viață intermediar.

Riscul genetic a fost evaluat cu ajutorul unui scor, GRS, ce cuprinde 193 de variante genetice despre care se știe că sunt asociate strâns cu diabetul de tip 2. Participanții au fost clasificați, în funcție de GRS în risc scăzut (cei 20% cu cel mai scăzut risc), intermediar ( 60%) și sporit (cei 20% cu cel mi mare risc).

Cercetătorii au descoperit că un stil de viață nefavorabil și obezitatea sunt asociate cu un risc mai mare de a dezvolta diabet de tip 2, indiferent de riscul genetic.

Obezitatea a crescut riscul de diabet de tip 2 de 5,8 ori față de indivizii cu greutate normală. Efectele independente ale riscului genetic mare vs. Scăzut și ale unui stil de viață nefavorabil vs. Favorabil au fost relativ modeste, în comparație. Astfel, cea mai mare categorie de risc genetic aveau un risc de două ori mai mare de dezvoltat diabet de tip 2 față de grupul cu riscul cel mai scăzut. Iar un stil de viață nefavorabil a fost asociat cu un risc cu 20% mai mare de a dezvolta diabet de tip 2 față de un stil de viață favorabil.

Potrivit datelor publicate de Federația Internațională de Diabet, aproximativ 425 de milioane de adulți din lume (cu vârste cuprinse între 20 și 79 de ani), trăiau cu diabet în 2017. Până în 2045, acest număr este așteptat să depășească 600 de milioane.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.