sursa foto: Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta/Facebook
Obezitatea este o afecțiune care poate avea efecte negative asupra sănătății respirației. Persoanele supraponderale sau obeze sunt mai predispuse la dezvoltarea sindromului obezitate -hipoventilație, a astmului, a sindromului de apnee în somn și a altor tulburări respiratorii restrictive, afecțiuni ce pot afecta calitatea vieții și pot duce la complicații grave.
”Vă îndemnăm să luați măsuri pentru a preveni și trata obezitatea. Adoptarea unui stil de viață sănătos, care include o dietă echilibrată și activitate fizică regulată, poate ajuta la controlul greutății și la reducerea riscului de dezvoltare a acestor afecțiuni respiratorii. În plus, persoanele cu sindrom de obezitate-hipoventilatie, astm, sindrom de apnee în somn trebuie să fie atente la greutatea lor și să discute cu medicul lor despre modalitățile de a îmbunătăți controlul simptomelor prin îmbunătățirea gestionării greutății corporale”, potrivit unui mesaj al Institutului de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta”, postat pe pagina de Facebook, în contextul Zilei Mondiale a Obezității.
Potrivit sursei citate, persoanele obeze care au și boli respiratorii au recomandarea de a efectua exerciții fizice zilnic, de intensitate moderată, cu o durată medie de 30 de minute.
”Extrem de important este că exercițiile să fie efectuate conștientizând fiecare inspirație și expirație. Fiecare persoană este bine să aleagă o activitate fizică care să-i placă, astfel încât planul de mișcare fizică să fie sustenabil în timp”, arată sursa citată.
Un aspect esențial care necesită atenție este nutriția pacientului cu obezitate și boli respiratorii.
”Includerea de alimente nutritive, cum ar fi fructe și legume, proteine slabe și carbohidrați complecși cu stabilirea a cel puțin 3 mese pe zi în cantități mici, va permite plămânului să respire, pentru că o masa copioasă în cantitate mare, care încărca excesiv stomacul și va produce dificultăți în respirație”, conform mesajului citat.
Obezitatea poate fi influențată de mai mulți factori, inclusiv genetica, mediu, stresul și istoricul de sănătate, subliniază sursa citată.
”Astfel, responsabilitatea în problematica obezitații nu ar trebui să fie percepută ca o judecată morală sau o simplă chestiune de a face alegeri bune sau proaste. În loc să arătăm cu degetul spre persoanele obeze și să le atribuim vinovăția pentru greutatea lor, ar trebui să ne concentrăm pe educarea oamenilor cu privire la factorii care contribuie la obezitate și să le oferim resursele și sprijinul necesare pentru a face schimbări sănătoase în viața lor. Astfel, responsabilitatea în problematica obezitații ar trebui să presupună o abordare holisitică care să recunoască complexitatea și diversitatea factorilor care influențează obezitatea și să încurajeze oamenii să ia măsuri pozitive pentru a-și îmbunătăți sănătatea”, afirmă sursa citată.
”Institutul Marius Nasta vă încurajează să luați măsuri preventive și de tratament împotriva obezității și să colaborați cu medicul dumneavoastră pentru a menține sănătatea respirației în cadrul general de sănătate a organismului”, a mai transmis sursa citată.