Obezitatea, o problemă de sănătate publică la nivel global, reprezintă una dintre temele centrale care vor fi dezbătute în cadrul Congresului Central European Diabetes Association (CEDA), ediția 2023, ce va avea loc în România, în luna iunie.
Se estimează că până în 2035, 1,9 miliarde de persoane din întreaga lume vor trăi cu obezitate, obezitatea infantilă va creşte cu 100%, iar una din patru persoane va trăi cu obezitate.
În prezent, obezitatea este considerată o epidemie globală şi reprezintă una dintre cele mai mari provocări ale sistemului actual de sănătate la nivel mondial, întrucât este provocată de factori multipli
Totodată, obezitatea prezintă complicaţii metabolice sau non-metabolice, care trebuie evaluate, monitorizate şi tratate de echipe de medici multidisciplinare
Potrivit OMS, în cazul în care nu vor fi luate măsuri eficiente pentru prevenire şi tratament, în 2025, mai mult de 50% din populaţia lumii va fi obeză.
”4 martie, Ziua Internaţională a Obezităţii trebuie să fie cel mai important moment în care să facem apel ca întreaga societate să constientizeze că numai împreună putem preveni şi trata poate cel mai important flagel al epocii moderne. Departe de a fi considerată doar o adicţie alimentară, obezitatea este o boală cronică cu multiple complicaţii, de la diabet zaharat, cancere, boli pulmonare sau gastrointestinale şi cu consecinţe psihologice de multe ori ireversibile. Efortul susţinut al comunităţii medicale, ştiinţifice, dar şi al societăţii civile trebuie să coincidă, iar prevenţia obezităţii trebuie să fie asumată ca prioritate naţională pe sănătate”, a declarat conf. univ. dr. Anca Pantea Stoian, medic diabetolog, președinte al Comisiei de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice a Ministerului Sănătății, vicepreședinte ales Central European Diabetes Association (CEDA).
România va fi gazda uneia dintre cele mai importante manifestări științifice europene din domeniul diabetului: Congresul Central European Diabetes Association (CEDA), ediția 2023.
Evenimentul medical european, adresat exclusiv medicilor, ce va avea loc în perioada 7-10 iunie 2023, la București, va aduce în atenție sesiuni interactive centrate pe teme de actualitate, înclusiv managementul obezității.
Organizatorul științific local al manifestării este Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, iar coordonatorul științific local al evenimentului este conf. univ. dr. Anca Pantea Stoian, medic diabetolog, președinte al Comisiei de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice a Ministerului Sănătății, vicepreședinte ales Central European Diabetes Association (CEDA).
Peste 30 de medici – lideri internaționali în diabet – au confirmat participarea la acest eveniment științific până în prezent.
La manifestare sunt așteptați peste 600 de participanți medici, atât din România, cât și de la nivel european.
În cadrul ediției 2023 a CEDA vor fi abordate sesiuni științifice cu tematici de interes, sesiuni tip „state of the art”, sesiuni de comunicări originale, sesiuni tip e-poster, precum și work-shopuri „hand-to-hand”.
Managementul logistic și producția evenimentului sunt asigurate de Sănătatea Press Group.