Octavian Jurma: Avem confirmate în România primele trei cazuri de infectare cu versiunea BA.5 a variantei Omicron

Cercetătorul Octavian Jurma atrage atenția că în România au fost confirmate primele trei cazuri de infectare cu versiunea BA.5 a variantei Omicron a noului coronavirus.

”Din păcate, săptămâna aceasta am primit o veste proastă pe care speram să nu o auzim până în toamnă. Avem confirmate în România primele trei cazuri de infectare cu versiunea BA.5 a variantei Omicron. Dobândirea dominanţei faţă de BA2 este doar o chestiune de timp acum. Iată că, deşi noi am luat decizia politică să terminăm cu pandemia, pandemia nu a luat decizia de a termină cu omenirea în general şi România în particular”, a scris cercetătorul Octavian Jurma, miercuri seară, pe Facebook.

Cercetătorul subliniază că în doar câteva luni pandemia de COVID-19 a produs zeci de noi variante.

”Analiza (…) arată că în ultmele 60 de zile, BA.1 a fost probabil complet dislocat de BA.1.1 şi BA.2, iar BA.2 reprezintă doar 64% din cazurile de omicron secvenţiate. Diferenţa de 30% provine din alte versiuni dintre care BA.2.9 are o pondere de peste 10%”, afirmă cercetătorul.

Octavian Jurma precizează că BA.5 este cea mai infecţioasă dintre cele 3 versiuni (BA4, BA5 şi BA2.12.1) care concurează pentru supremaţie în valul 6.

”Este destul de probabil ca valul de toamnă să fie produs de una din aceste variante sau chiar de o combinaţie a lor cum a fost cazul valului 5 (în care am avut BA1 şi BA2 în succesiune rapidă). Imunitatea faţă de BA4 şi BA5 după infecţia cu versiunile precedente este foarte scăzută. Aceasta înseamnă că populaţia nevaccinată va fi foarte vulnerabilă la infecţie şi totul va depinde în valul 6 de cât de severă va fi boală produsă”, a mai scris cercetătorul.

Variantele BA5 si BA4 sunt suficient de infecțioase să producă un debut timpuriu al valului 6 în vară și ”de aceea e important să urmăriți situația epidemiologică mai ales dacă vreți să călătoriți în țări care iau în serios sănătatea publică și pot introduce certificatul verde de pe o zi pe alta”, a mai transmis cercetătorul.

”Putem considera acum că schema completă de vaccinare este cea cu 3 doze (douaă doze + booster) deci e imperativ să vă faceți boosterul (a 3-a doză) dacă nu ați făcut deja asta. Doza 4 poate aștepta până în august tocmai datorită faptului că efectul său va fi de mai scurtă durată și în plus e posibil să avem un booster dedicat Omicron până atunci”, a mai scris cercetătorul.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.